Egyensúly felé mozdult a fővárosi irodapiac

Vágólapra másolva!
Három új irodaházat adtak át Budapest központi irodapiacán 2007 második negyedévében, és a bérlők is aktívabbak voltak itt a megszokottnál. A kihasználatlanság az egész fővárosban mérséklődött.
Vágólapra másolva!

Az összes irodapiaci mutató kedvező irányban mozdult el Budapesten az év második negyedévében - állapította meg a Budapesti Ingatlan-tanácsadók Egyeztető Fóruma, amely a legnagyobb ilyen profilú nemzetközi cégeket (CB Richard Ellis, Colliers, Cushman & Wakefield, DTZ, Jones Lang LaSalle) tömöríti.

A fővárosi irodapiaci kereslet felülmúlta az előző negyedév magasnak tekinthető adatát, bár nem érte el a 2006-os év utolsó periódusának kiugróan magas szintjét - áll a BIEF aktuális elemzését ismertető közleményben.

A bérlői aktivitásnak köszönhetően összesen 65 413 négyzetméter irodaterületet adtak bérbe. A megszokott trenddel ellentétesen, a bérleti tranzakciók ezúttal területileg kiegyensúlyozottan oszlottak meg a központi (42,4 százalék) és a nem-központi piac (50,8 százalék) között. A kereslet 93,2 százaléka összpontosult ezen a két területen a második negyedév folyamán.

A kiadatlan területek nagysága tovább csökkent, így az összes irodaterület csupán 11,58 százaléka maradt bérlő nélkül június végére. A kihasználatlansági ráta mérséklődése azért is figyelemre méltó, mert az irodaállomány újabb 28 295 négyzetméter új területtel bővült. Ez jóval meghaladja az előző negyedév (10 508 négyzetméter) kínálatát, de nem közelíti meg 2006 harmadik negyedévének rekordszintjét.

Az irodapiac további négy új irodaházzal bővült a második negyedévben: elkészült az Átrium Park első fázisa, a Pauler Irodaház, az exkluzív szolgáltatásokat nyújtó Lánchíd-palota, valamint a nem-központi piacon található Mester Park (utóbbi vegyes funkcióval rendelkező épület, raktárterületet is kínál).

A második negyedév jelentős bérleti tranzakciói a következők voltak: az Európai Szociális Alap az Átrium Parkban (3744 négyzetméter), a British Telecom az IP Westben (3305 négyzetméter), a Citibank az Aréna Cornerben (2996 négyzetméter), a Morgan Stanley pedig a Lurdy Házban (2900 négyzetméter) foglalt el területet. A legnépszerűbb irodaháznak az Infopark átadás előtt álló D épülete bizonyult.