A legdrágább és legolcsóbb ingatlanügynökök

Vágólapra másolva!
Nagy az eltérés az európai országok ingatlanközvetítői díjai között. Bérléshez Dánia és Svájc kínál kedvező feltételeket, míg adásvétel esetén Skóciában és Írországban találunk alacsony jutalékokat. A legszélsőségesebb értékekkel Bulgáriában dolgoznak.
Vágólapra másolva!

A RE/MAX Europe nemzetközi közvetítőhálózat friss elemzése a kontinens 26 országában vizsgálta az ingatlanközvetítői díjak alakulását, különválasztva a bérlés és az adásvétel kapcsán felmerülő költségeket.

A Benelux-államokban, Ausztriában és a mediterrán országokban ingatlan bérlésekor félhavi-háromhavi bérleti díjat fizetnek a sikeres tranzakció után. A másik módszer, hogy az ingatlan kiadója az éves bérleti díj meghatározott százalékát fizeti az értékesítőnek. Ez általában 10 és 12,5 százalék között mozog (10 százalék, például, Skóciában, Spanyolországban, 12 Angliában és Törökországban). A vizsgált huszonhat ország közül csupán Dániában és Svájcban nem kérnek jutalékot a sikeres bérbeadásért.

A RE/MAX által vizsgált európai országokban szintúgy eltérően alakul az ingatlanközvetítői díj, sőt sokszor abban is nagy különbség mutatkozik, hogy ki fizeti azt meg: a vevő, az eladó, vagy esetleg mindketten.

A skandináv országok, Nagy-Britannia, Írország, Svájc, Belgium, Luxemburg, Málta és Portugália esetében az eladó fizet. Az értékesített ingatlanból származó jutalék mértéke Nagy-Britanniában és Írországban, illetve Svájcban és Norvégiában a legkisebb.

Ugyanakkor - a hazai szokásoktól is eltérően - Európa egyre több országában a vevő is szerepet játszik a közvetítői díj rendezésében, így konkrétan Ausztriában és Németország egyre több tartományában, továbbá a vizsgált mediterrán országok többségében. Hollandiában az állja a jutalékot, aki az értékesítőt alkalmazta, Spanyolországban pedig megegyezés szerint a vevő és az eladó egyaránt fizetheti.

Régiónk vegyes gyakorlata

Közép-Kelet-Európa vizsgált országaiban bérlés során a legalacsonyabb ingatlanközvetítői díjat Romániában találjuk, a legmagasabbat pedig Horvátországban, ahol az éves díj 15-30 százalékát is elkérhetik értékesítőtől és ügynökségtől függően.

Szlovákiában és Magyarországon többnyire 1-2 havi bérleti díjat kérnek a bérbeadótól az eredményes közvetítésért, de Bulgáriában ez az érték akár 3 havi bérleti díjra is rúghat, amit Csehországhoz és Szlovákiához hasonlóan a bérbeadó és bérlő közösen fizet.

Adásvétel esetén Romániában a maximum 3 százalékot megegyezés szerint fizetheti az eladó vagy a vevő, esetleg közösen. Csehországban és Szlovákiában az eladó átlagosan 3-6, illetve 3-5 százalékot fizet a sikeresen lebonyolított üzlet után, míg Horvátországban mind a vevő, mind az eladó 2-2 százalékkal honorálja a munkát.

Magyarország és különösen Bulgária gyakorlata speciális: a sikerdíj függ az ingatlan típusától (kereskedelmi, ipari vagy lakó-), jellegétől (új vagy használt) és az elhelyezkedésétől is (vidék, főváros). Bulgáriában az ingatlanközvetítői díj ennek megfelelően széles skálán mozog: míg egy vidéki vagy kereskedelmi ingatlan közvetítői díja lehet 1 százalék, addig egy nyaralóingatlan esetében 16-ra is rúghat ez az érték.

Magyarországon ritka az ilyen magas honorárium, a díj általában 1,5 és 5 százalék között ingadozik, amit befolyásolhat az ingatlan értéke, a szerződés típusa (kizárólagos vagy nyílt), továbbá az adott irodánál, hálózatnál előre lefektetett alapelvek.