Több ellenőr lesz az építkezéseken

Vágólapra másolva!
A tervek szerint a jövőben régiónként hat, vagyis összesen 42 főállású építésfelügyelő dolgozna az országban. Áldatlan helyzet oldódna meg ezzel, hiszen az országos hálózatban ma mindössze tíz szakember dolgozik teljes munkaidőben, másik tíz pedig részmunkaidőben.
Vágólapra másolva!

A felügyelet tervezett bővítése - azaz a plusz 32 főállású szakember alkalmazása - az előterjesztő számításai szerint 210 (fejenként 6,56) millió forintba kerül. A rendszer fejlesztéseinek forrásairól a szaktárca gondoskodik a 2008. évi költségvetés tervezésekor - írja a Világgazdaság.

A jogszabálytervezet készítője - az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium - szerint a létszámbővítés elrendelését egyebek között az indokolja, hogy viszsza kell szorítani az építési szabálytalanságokat, meg kell teremteni a folyamatos ellenőrzést.

Akkor lenne hatékony a szervezet, ha a kiadott építési engedélyek fele ellenőrizhetővé válna, ezzel szemben jelenleg az építésfelügyeleti vizsgálatok száma minimális, a megindult építkezéseknek alig néhány százalékához jut el a felügyelő. Pedig az ő feladata lenne, hogy ellenőrizze, megvannak-e a szükséges kivitelezési engedélyek és más dokumentációk.

A tervezethez mellékelt adatok szerint 2005-ben több mint 88 ezer építési engedélyt adtak ki Magyarországon, az építésfel-ügyeleti hatóság a megkezdett építkezések 2,9 százalékát, összesen 2349 épületet ellenőrzött. A felügyelet a vizsgálatok 13,8 százalékában szerkezeti, ennél is nagyobb arányban pedig más jellegű hibát észlelt. A beépített anyagok megfelelőségét az építkezések egyharmadánál nem tudták igazolni. Kirívó mulasztások miatt az esetek 3,3 százalékában kellett elrendelni a legsúlyosabb büntetést, az építkezés leállítását.