Jön az értékalapú ingatlanadó

Vágólapra másolva!
Mégis lesz ingatlanadó méghozzá értékalapú, legalábbis ez alapján dolgozta ki a Pénzügyminisztérium az új adó utáni fizetés rendszerét. Nem hagynának választási lehetőséget az önkormányzatoknak az adóalap meghatározására az építmény- és telekadó esetében. Az említett helyiadó-típusokat 2009-től csak a luxusadóhoz hasonló rendszerben megállapított, számított érték alapján lehet kivetni, a hasznos alapterület után nem.
Vágólapra másolva!

A települési önkormányzatok 2009-től már nem vehetnének ki az építmény- és telekadót a hasznos alapterület után. Az adó alapja csak az ingatlan számított értéke lehet majd, amit a luxusadóhoz hasonló rendszerben kell megállapítani .- derül ki a Napi Gazdaságból.

Ha a kormány rábólint a Pénzügyminisztérium javaslatára, akkor 2009 januárjától az önkormányzatok az építmény- és telekadót egységes elvek mentén, kizárólag a tényleges érték alapján vethetnék ki. A négyzetméterben számított hasznos alapterület után nem.

. A négyzetméter-alapú rendszert alkalmazó mintegy 1500 önkormányzatnak csaknem 54 milliárd forint bevételt kell pótolnia, ha nem alkalmazkodik az új rendhez.