Két félszoba jobb, mint egy egész

Vágólapra másolva!
Közel tízezer látogatója volt a hét végén a 11. budapesti Lakásvásárnak. A rendezvény tapasztalatai alapján a piac legkeresettebb helyszínei: Ferencváros, Zugló, Angyalföld és Újbuda.
Vágólapra másolva!

Az őszi, 11. Lakásvásár kiállítói közül azok a cégek taroltak, amelyek kész, vagy még idén beköltözhető lakásokat kínáltak, a 2009-es vagy későbbi átadási dátum rendszerint távozásra késztette az érdeklődőket - derül ki a szervezőknek az [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Az adott alapterületből minél több helyiséget kihozó tervezés is sokat számít. Úgy tűnik, több fejlesztő is arra a következtetésre jutott az elmúlt időszakban, hogy érdemes az áttervezés költségeit beszámítva is több félszobát megépíteni egy nagyobb helyett.

A kiállítók egyöntetű véleménye szerint a Lakásvásárra érkezők ma már felkészülten, az interneten fellelhető információk birtokában, határozott elképzelésekkel indulnak neki a piacnak. Mivel tájékozottak a projektekről, árakról, sokkal tudatosabbak, mint akár egy évvel ezelőtt - egyesek a vásári akciókra számítva szándékosan ekkorra időzítik a vásárlást.

Az engedmények sora azt bizonyítja, hogy jól számítanak. Volt eladó, aki a lakás és a garázs árából is 1-1 milliót engedett, más 2-2 százalék mínusszal honorálta a gyors döntést, de ha lakást és garázst is vett valaki, az 5 százalékos kedvezményt is kaphatott.

A szakaszos fizetés helyett 10-90 vagy 20-80 százalékos konstrukciót is kínáltak a standok jó részénél, bár a legtöbb helyen elárulták: ha valaki nem vállalja a készültségi fázisonkénti fizetést, az a későbbiekben sem akadálya az üzletnek.

Az idei Lakásvásáron a látogatók között több volt a komoly, potenciális ügyfél, mint a piacot feltérképező érdeklődő - számolt be tapasztalatairól Demetrovits Petra, az Otthon Centrum értékesítési vezetője.

Nagy Balázs, a Palace Ingatlantanácsadó vezetője szerint egyértelműen a slágerkerületekben - VIII., IX., XIV. - épülő, 320 és 350 ezer forint közötti négyzetméteráron értékesített beruházások vitték a prímet. A választást leginkább a beköltözés dátuma és az alaprajzi elrendezés határozta meg.

Rengetegen érdeklődtek a bankfüggetlen hiteltanácsadóktól, a jogi tanácsadót pedig elsősorban az adózási, illetékfizetési kötelezettségek pontosításával kapcsolatban, illetve társasházi konfliktusok megoldásáról kérdezték a látogatók.