Puhul az értékalapú ingatlanadó

Vágólapra másolva!
Csupán opcionálisan vezetnék be az értékalapú ingatlanadót a szocialisták, és a kormánnyal ellentétben meghagynák a területalapú ingatlanadókat is. Az önkormányzatok szerint akkor lenne hatékony a rendszer, ha ők dönthetnének a helyi adókról.
Vágólapra másolva!

A szocialista képviselők támogatták, a kormány viszont elutasította a javaslatot, amely meghagyná a területalapú ingatlanadókat az értékalapú mellett - olvasható a Napi Gazdaságban. Így aki akarja, bevezeti, aki nem akarja, nem. A két hét múlva esedékes parlamenti szavazáson a képviselők nem az adócsomagon belül, hanem külön szavaznak erről a kérdésről.

Értékalapú ingatlanadót csak három önkormányzat alkalmaz a 3100 közül. A többiek általában a négy nagyobb ingatlanadó-típus valamelyikét területi alapon alkalmazzák - ezek az építményadó, a telekadó, a kommunális adók, és az ingatlanokat terhelő idegenforgalmi adó is ide sorolható.

A kormány elképzelése eredetileg az volt, hogy az egyenként csak alacsony bevételt hozó kis adónemek helyébe egységes, értékalapú adót vessenek ki, ezzel egységesítve az alacsony hatékonyságú és szétdarabolt rendszert. A bevezetéshez lényegében minden eszköz megvolt: az inkább politikai célokat szolgáló és nem jelentős bevételeket hozó luxusadó besorolási rendje könnyedén átalakítható volt.

Az ötletelést követően azonban rögtön puhult a terv: eredetileg ugyanis már 2008-tól bevezették volna az egységes rendszert, ám a szeptember elején megszellőztetett elképzeléshez képest a jogszabálytervezet beterjesztésekor már eleve 2009-re tolták a bevezetést. Most pedig - nagyon úgy tűnik - tovább lágyítják a kezdeti ötletet.

Az önkormányzati szövetségek javaslata az volt, hogy az értékalapú adó bevezetése opcionális legyen. Az önkormányzatiság elvének az felel meg, ha a helyi adókról az önkormányzatok dönthetnek, így lesz hatékonyabb a rendszer - mondta a lapnak Zongor Gábor, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének főtitkára. Szinte bizonyos, hogy a helyi adóhatóságok áttekintik majd a lehetőségeket, és a lehető leghatékonyabb verziót választják.