A Váci úton terjeszkedik az osztrák óriás

Vágólapra másolva!
Az egyebek mellett a Trigránitban is érdekelt Immoeast megvette a jövőre elkészülő Átrium Park irodaházat. A Váci út rohamos fejlődésének távolról sincs vége, a telkek árai már a külső szakaszon is meredeken emelkednek.
Vágólapra másolva!

A kelet-európai ingatlanpiacon gyorsan terjeszkedő osztrák Immoeast újabb érdekeltséget szerzett Magyarországon: 100 millió euróért megvásárolta az épülő Átrium Park irodaházat a fejlesztő Wallis Ingatlan Zrt.-től - közölték kedden a cégnél.

A Váci úton, a Dózsa György út és az Árpád híd között félúton lévő, 1,2 hektáros területen összesen 73 ezer négyzetméter felülettel épül az irodaház, két ütemben. A két irodaterület 16-16 ezer négyzetméter, a többi területen kereskedelmi és szolgáltató létesítmények lesznek. Az első ütemhez 398, a másodikhoz 335 autót befogadó garázs épül. Az Átrium Park 2008 első negyedében készül el teljesen.

Ezzel együtt az Immoeast, amely a 2007/2008-as üzleti év első negyedében megduplázta nyereségét, összesen 1,3 milliárd euró forgalmi értékű ingatlannal rendelkezik Magyarországon. Tavaly vásárolt 400 millió euróért 25 százalékos részesedést a TriGránitban.

A tranzakció bejelentésével egy időben jelentette meg legfrissebb gyorselemzését a Váci úti irodafolyosóról az Eston International. Az ingatlantanácsadó adatai szerint a sikeresen lezárt irodafejlesztési projektek és az ezek által generált további telekvásárlások hatására a Váci út belső szakaszán az árak folyamatosan emelkednek, a Hungária körúton belüli szakaszon pedig gyakorlatilag már nem is találni elérhető fejlesztési lehetőséget.

Az emelkedő telekárak az alulhasznosított, 1-2 szintes épülettel rendelkező telkek tulajdonosait arra ösztönzik, hogy a még megmaradt telkeket a jelenlegi, nagyon vonzó árszinten értékesítsék. Az Eston tanácsadói szerint ez racionális döntés, hiszen az irodaprojektek értékesítésénél megfigyelt, a nyugat-európaihoz közelítő hozamszintek alapján további jelentős áremelkedés rövid távon nem valószínű.

A Váci út IV. kerületi szakaszán - részben a fent vázolt folyamatok hatására - folyamatos a jó kiskereskedelmi telkek iránti kereslet. A Váci út belső szakaszáról, illetve a XIII. kerület egyéb részeiről kiszoruló cégek számára ideális a helyszín, az M0-s Megyeri hídjának 2008. végi várható átadásával pedig tovább nőhet az útszakasz kereskedelmi értéke. A kínálat itt sem korlátlan, így az árak jelentős emelkedést mutatnak.