Késni fog a tervellenőrök munkába állása

Vágólapra másolva!
Átláthatóbb építőipart, kevesebb feketemunkást és biztonságosabb épületeket várnak a nemrég kihirdetett kormányrendeletektől. A szakmai szervezetek támogatják az új szabályok többségét, de úgy tűnik, az időzítés elég rosszul sikerült.
Vágólapra másolva!

Mint arról röviden már beszámolt az [origo], októberben megjelent két kormányrendelet: az építésfelügyeleti tevékenységről, illetve az építésügyi kódexnek nevezett, a kivitelezési tevékenységről, az építési naplóról és a kivitelezési dokumentáció tartalmáról szóló.

A bejelentés kapcsán az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium jelezte, a cél a különböző munkafolyamatok, valamint az építésügyben részt vevők nyomon követése, a folyamatok átláthatóbbá tétele, egyebek mellett a szerződésekre és a munkafolyamatok dokumentálására vonatkozó szabályok szigorítása révén.

Építési napló

Az elvileg egyaránt a jövő év elején hatályba lépő rendeletek szövegét áttanulmányozva az egyik legfontosabb elemnek az építési napló szabályozása tűnik. Ez ugyanis a polgári jogi viták rendezése során bizonyító erejű, hiteles dokumentumnak minősül, vezetésének szabályai fontosnak bizonyulhatnak minőségi kifogás vagy bármely más nézeteltérés esetén.

Ugyancsak lényeges, hogy a jövőben a minőségi, mennyiségi követelmények és a részletes határidők meghatározása, az átadás-átvétel, valamint az elszámolás és a kifizetés módjának rögzítése kötelező lesz a szerződésben. Nyilatkozni kell az alvállalkozók kilétéről és arról is, hogy az építtető elegendő munkavállalóval és képzett szakemberrel rendelkezik.

Bevezetik - az autók mintájára - az építmények fennállását végigkísérő, a rendeltetésszerű és biztonságos használhatóságot igazoló szervizkönyvet. Létrejön a bizonyos létesítményeknél kötelező tervellenőr intézménye, és egyértelműbb lesz a műszaki vezető, az építési műszaki ellenőr feladatának, felelősségének meghatározása.

Az építésfelügyeleti ellenőrök létszámát 32-vel megemeli az erről szóló rendelet, a regionális közigazgatási hivataloknak az ellenőrök működését fedező költségvetését 210 millió forinttal bővítve.

A kivitelezők, építtetők, építési műszaki ellenőrök és a hatóságok jelzései azt mutatták, hogy a hatályos szabályozás már nem tartalmazza a szükséges követelményeket, garanciákat - indokolták az ÖTM-nél a változásokat, hozzátéve, hogy 2006-ban csupán 10 építésfelügyeleti ellenőr dolgozik Magyarországon teljes munkaidőben.

A felügyelők az APEH-nak is segítenek

Kérdésünkre az illetékes szakállamtitkárságon kifejtették: azzal lennének elégedettek, ha a 32 új építésfelügyeleti ellenőr munkába állása után az építkezések 10-12 százalékát sikerülne ellenőrizni. Az ideális arány, úgymond, 40-50 százalék volna, de ehhez a most biztosított pluszforrás sokszorosára lenne szükség. (2005-ben és 2006-ban a megindult építkezések 2,9 százalékát ellenőrizte a hatóság).

A felügyelők, illetve az őket foglalkoztató hivatalok a feketemunka kifehérítésében is részt vesznek, amennyiben az idei évtől kezdődően többletfeladatként adatokat továbbítanak az APEH-nak, valamint a Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőségnek.