Nincs már fehér folt az ingatlantérképen

Vágólapra másolva!
Vidéken alapterület és ár alapján is egyenletesebb eloszlásban keresgélnek a ingatlanvásárlók, mint Budapesten. Örvendetes tény, hogy az ország egyetlen területe sem számít mellőzöttnek.
Vágólapra másolva!

Milyen ingatlanokat keresnek az interneten a potenciális vevők? Az ingatlan.net a 2007. június 1. és november 6. között csaknem kétmillió keresést rögzítő adatbázisa segítségével azt vizsgálta, hogy milyen keresési feltételeket állítottak be a vásárolni szándékozók, azaz hogyan alakult a kereslet az elmúlt fél évben.

Földrajzi elhelyezkedés

A látogatók legtöbbször Budapesten, illetve Pest megyében kerestek ingatlant. A harmadik helyen Fejér megye áll, majd Baranya, Veszprém és Borsod-Abaúj-Zemplén következik. A nyugati határszélen lévő megyék csak a középmezőnyben találhatók, a lista legvégén pedig Békés. Kiemelendő még a Balaton-part (főleg a déli) népszerűsége.

Noha megyeszékhelyek, nagyobb városok szerepelnek a lista elején, az ország csaknem minden településén regisztráltak keresést, vagyis ingatlanpiaci szempontból nincs már "fehér folt" Magyarországon. Sőt, a Budapest-centrikusságtól eltekintve nem figyelhető meg jelentős különbség az egyes tájegységek között.

Budapesti kerületek

A három legnépszerűbb kerület a felhasználók körében a XI., a III. és a II. Az egy kerületre jutó klikkelések alapján a budai oldal keresettebb, mint a Duna túlpartja. Pest belső területei közül a legkevesebben a VIII. kerületet, míg a legtöbben a VI. és IX. kerületet választják. A KSH adatbázisára támaszkodva az Ingatlan.net az egy lakásra jutó keresések számát is megvizsgálta, és a kép így sem változott sokat: a budai kerületek vezetnek, és a pesti Belváros is az élmezőnyben van.

Forrás: [origo]
Forrás: Ingatlan.net

Lakásméretek

A fővárosban az 50-60 négyzetméteres ingatlan a sláger, de a keresések többsége a 30 és 79 négyzetméter közötti sávra irányul. Vidéken jóval kisebbek az eltérések az egyes méretsávok között. Leggyakrabban szintén az 50-60 négyzetméteres méret szerepel a keresésekben, de alig marad el a 20-30 és a 90-100 négyzetméteres kategória. Ennek hátterében egyrészt a vidéki piac heterogén volta, másrészt az ottani vásárlók szerényebb piacismerete állhat.

Árak

A fővárosi ártáblázatban a leggyakrabban keresett sáv a 10-12 milliós, a keresések nagy része a 6 és 15 millió közé eső ingatlanokat érinti. A keresések gyakorisága 40 millió fölött esik vissza. Vidéken a 8-10 milliós ársáv vezet, de szorosan utána következik a 6-8, illetve a 10-12 milliós. Akárcsak az alapterületek esetében, az egyes zónák esetén nem szignifikáns a különbség.

"Az eredmények értékelésekor figyelembe kell venni, hogy nemcsak fizetőképes keresletről van szó. A vevő saját elképzeléseit, feltételeit rögzítettük. Az irreális elképzelések torzíthatják az eredményeket, de a minta nagysága ezt kompenzálja. A felmérés reális voltát a piaci tendenciák is igazolják" - fogalta össze a tapasztalatokat Déry Attila elemző.