Osztrák bankfiók a házgyárból

Vágólapra másolva!
Magyarországon még terjed a tévhit, hogy készházra nem adnak hitelt a bankok, vagy adnak, csak drágán. Ausztriában ez fel sem vetődik - olyannyira nem, hogy a Raiffeisen Bank saját fiókot építtetett az osztrák Hartl Haus céggel.
Vágólapra másolva!

A Hartl Haus-készházból - négy hónap leforgása alatt - épült ausztriai bankfiók ünnepélyes átadását több politikus és üzletember is megtisztelte jelenlétével. A Raiffeisen jelen lévő vezetője, Kurt Bogg kijelentette, egy pénzintézet számára a legfontosabb szempont a biztonság és a minőség, és mindkettőt garantálja a készház.

Az egyedi tervezésű épület megfelel a bank által támasztott építésbiológiai és fizikai feltételeknek, továbbá a mai energiatakarékossági elvárásoknak és értékeknek, amelyeket egy beton- vagy téglaházzal nehezen tudna hozni a tulajdonos.

Ez a hír csak azoknak meglepő, akik nem kellőképpen tájékozottak a készházakról - jegyezte meg Arany Gábor, a bankfiókot építő Hartl Haus magyarországi képviseletének vezetője, hangsúlyozva: hazánkban az elmúlt közel tíz esztendőben sajnos sok olcsó, rossz minőségű könnyűszerkezetes ház épült.

Az olcsóság ár azonban a rossz minőségű anyag. Még ma is van Magyarországon olyan cég, amely olcsó fűrészáruval dolgozik, így a termékeit sem élettartamban, sem minőségben nem lehet összehasonlítani a külföldi cégek gyári körülmények között készült készházaival.

Ausztriában komoly ellenőrzésen megy keresztül egy készházgyár, és az építkezéseknek is nagy figyelmet szentelnek. Nem csoda, hogy ott 100 házból lassan 40 készház-technológiával épül. Északabbra még magasabb ez az arány, mivel energiatakarékos technológiáról van szó.

A Hartl Haus építési tanácsadója, Kelemen Gábor hangsúlyozta, a készház nem igényel nagyobb ráfordítást, mint a hagyományos, a fix ár és a rövid építkezési idő pedig egyértelmű előny.