Újgenerációs bevásárlóközpontok jönnek

Vágólapra másolva!
Változatlanul a New York-i Ötödik sugárúton kérik a legmagasabb bérleti díjat egy elit kiskereskedelmi üzlethelyiségért - 40 százalékkal többet, mint a második helyezett Moszkvában. Budapesten a listavezető árak tizedéért lehet bérelni, de hamarosan várható a felértékelődés.
Vágólapra másolva!

Az első osztályú üzlethelyiségeket tekintve Moszkva Európa és a világ második legdrágább városa - derül ki a CB Richard Ellis Globális kiskereskedelmi célpontok rangsora című kiadványából. A moszkvai üzlethelyiségek iránti kereslet gyorsan nő, annak köszönhetően, hogy a kereskedők kihasználják a - különösen a luxusjavakat megcélzó - fogyasztás növekedését.

A CB Richard Ellis kiskereskedelmi rangsora Európa (plusz Közel-Kelet és Afrika), Ázsia, a csendes-óceáni térség és Amerika 85 vezető kiskereskedelmi piacát állítja sorrendbe az első osztályú üzlethelységek bérleti díja szerint. A New York-i Ötödik sugárút változatlanul a legdrágább 11 400 euróval, jelentősen megelőzve a második helyezett Moszkva bérleti díjait, ahol 8 ezer euró az éves átlagtarifa. London, Párizs, Tokió és Hong Kong elit üzlethelyiségeiért a New York-i díjak alig 50-60 százalékát kell megfizetniük a bérlőknek.

A spanyoloknál gyors a drágulás

A 20 legdrágább város közül 16 Európában található, és a világ ötven legmagasabb bérleti díjú városából 37 szintén az öreg kontinensen van. "Nem kizárólag a helyi kereskedőkön múlik a díjak emelkedése. A prémium szegmensbe tartozó globális kereskedők, főleg a divat világából, agresszívan terjeszkednek Európában. Miután az első osztályú üzlethelyiségek kínálata szűk, a kereskedők legjobb helyekért folytatott versenye a bérleti díjakat fölfelé hajtja" - mondta Peter Gold, a CBRE európai kiskereskedelmi vezetője.

Nyugat-Európában Barcelona és Madrid vezet, itt az elmúlt másfél évben 36, illetve 32 százalékkal nőttek a bérleti díjak. Dublinban - amely a hetedik legdrágább város - 18 százalékos növekedést jegyeztek fel az előző 18 hónapban. "Számos európai piac gazdasági ereje, és az Egyesült Királyságban, Spanyolországban és Írországban tapasztalható emelkedő fogyasztási szint több európai nagyvárosban az üzlethelyiségek bérleti díjának emelkedését okozta" - magyarázta Rebecca Canty, a CBRE kiskereskedelmi elemzője.

A kelet-közép-európai országokban a lakossági fogyasztás 4-6 százalékkal nő, messze az EU-15 átlaga felett. Ez a folyamatos növekedés, valamint a prémium szintű kereskedők azon célja, hogy megőrizzék piaci részesedésüket és bevezessék márkáikat az újonnan csatlakozott országokba, tovább vonzza a kereskedőket a régióba.

Megelőzzük Washingtont

A díjak nagymértékben emelkedtek Kelet-Közép-Európában, ahol a bérlők a legújabb, egyre-másra nyíló bevásárlóközpontokban, egymással versenyezve szerzik meg a legjobb üzlethelyiségeket. A CBRE által megkérdezett 225 nemzetközi kiskereskedelmi cég közül 62 százalék már jelen van a régióban, és Lengyelország számít számukra a legsikeresebb piacnak, ahol a kutatásban szereplő cégek harmada már jelen van.

Konthur Adrienne, a CB Richard Ellis budapesti irodájának ügyvezetője szerint Magyarországon most várjuk az újgenerációs bevásárlóközpontok hullámát, ami teret ad a hazánkba most érkező világmárkáknak. Erre a kínálatbővülésre már régóta vár egy potenciális vásárlói kör, ezért dinamikus növekedésre lehet számítani. Ezzel együtt Budapest a rangsor 56. helyét foglalja el a maga 1200 eurós, átlagos díjával. Ekkora a tarifa Thesszalonikiben, Krakkóban, Varsóban és Belgrádban is, néhány euróval megelőzve Washingtont, Tel Avivot és Buenos Airest.

Az új bevásárlóközpontok nyitásával párhuzamosan Budapest belvárosa is felértékelődik. A hagyományos bevásárlóutcák rég várt újraéledése a küszöbön áll, ami középtávon a bérleti díjak növekedésében is megmutatkozhat. Piaci elemzők rámutatnak, hogy a bevásárlóutca fogalma ma már nem csak a Váci utcát fedi, ide sorolandó már a Vörösmarty tér, a Deák Ferenc utca és az Andrássy út, melynek potenciálját most fedezik fel a külföldi luxusmárkák.