Bulgária az EU ingatlanparadicsoma

Vágólapra másolva!
A bolgár ingatlanpiac fejlődése bámulatos - egész Európa figyelme a korábban keveset emlegetett balkáni országra irányul. Mit, hol és kik vásárolnak az EU még mindig legolcsóbb, de gyorsan dráguló piacán? A Re/Max bolgár divízójának elemzése.
Vágólapra másolva!

A legfelkapottabb kelet-európai ingatlanvásárlási célpont most kétségkívül Bulgária, olcsó síapartmanokkal és tengerparti házakkal. A hegyek közt a legdivatosabb Banszko, Borovec, Pamprovo és Vitosa térsége, a tengerparton pedig Albena, az "Aranypart", a "Napospart", az ősi Szozopol és Neszebár, de egyre többen keresnek ingatlant Kavarna és Balcsik környékén is.

A Re/Max Bulgária elemzői szerint előbb-utóbb az ország központi része is felkelti majd a befektetők érdeklődését - így Veliko Tarnovo, Gabrovo, Elena, Triavna -, és egyre többen vásárolnak a kimondottan olcsó Rusz környékén is. A főváros, Szófia szintén vonzó lehetőségekkel kecsegtet, a kereskedelmi és irodai terek a legmagasabb megtérülést ígérik.

Bulgária a legjobb úton halad afelé, hogy az egyik legvonzóbb európai golfparadicsommá váljon, így a nyári és téli szezon mellett a másik két évszakban is kiemelt úti cél legyen. Az előrelátó befektetők ezért már nagyban vásárolnak, például Banszko környékén.

Az elemzők szerint a Bulgáriában ingatlant vásárlók egyúttal életük, életmódjuk megváltoztatására is törekednek. A legtöbb vásárló angol, de jönnek Franciaországból, Belgiumból, Spanyolországból és egyre többen Romániából. A máltai és ciprusi befektetők is jelen vannak, a Fekete-tengernél és a síparadicsomokban pedig hagyományosan sok az orosz vevő.

A külföldi vásárlók három csoportba sorolhatók - mondja Georgij Jankov, a Re/Max Bulgária regionális igazgatója . A letelepedők vagy felújított ingatlanokat vásárolnak 50 és 100 ezer euró közötti áron, vagy lepusztult öreg házakat 5-15 ezer euróért, majd felújítják őket. Igénylik a jó megközelíthetőséget és kommunikációs lehetőségeket, fontos számukra egy nagyváros, üzletek és általában a helyi orvos közelsége.

A második kategória a nyaralóvásárlóké (Bulgária decemberben felkerült az első 10 német üdülési célpont listájára). A harmadik csoportot az üzleti célú befektetők alkotják, akik a közép- vagy hosszú távú értéknövekedés reményében vásárolnak.

A fővárosi ingatlanok drágulása folyamatos, mivel egyre erősebb a kereslet. Az Európai Unióban ugyan Bulgáriában a legalacsonyabbak az ingatlanárak, de az elmúlt öt évben évi 21 százalékkal nőttek. Az ingatlanárak emelkedése alapvetően meghaladja a fizetések gyarapodását.