Döntöttek a Városháza park beépítéséről

Vágólapra másolva!
Januárban nemzetközi építészeti tervpályázatot ír ki a főváros az utólag ideiglenesnek nyilvánított Városháza park beépítésére. Az újabb zöldterület beépítésére pénztelensége miatt kényszerülhet a főváros. "Egyre kevesebb pénzből egyre több feladatot kell ellátnia Budapestnek" - mondta évértékelő sajtótájékoztatóján a főpolgármester Budapesten.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Közgyűlés döntött a Városháza Fórum beruházásának szakmai programjáról - mondta Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes. A jelenleg ideiglenesen kialakított Városháza park helyére tervezett épületegyüttes nemzetközi építészeti tervpályázatát januárban írják ki, ennek eredménye 2008 második felének elejére várható. A főváros támogatja a kormányzati negyed megépítését, de feltételei vannak - mondta Demszky. Jóllehet a részletekben az elmúlt héten sikerült megegyezni, a beruházó által elkészített településrendezési szerződésben nem a megállapodásban rögzítettek szerepelnek, ezért az a főváros számára nem elfogadható. Ha a szerződést ebben a formában a főváros jóváhagyja, nem tudja érvényesíteni az érdekeit - tette hozzá a főpolgármester.

Budapestet is fojtogatja az adóprés

Miközben Budapest gazdasága egyre jobban teljesít, és ezáltal bővülnek az állam adóbevételei, a főváros egyre kevesebbet kap vissza a Budapesten beszedett adókból, ráadásul radikálisan nőnek a feladatok - vázolta fel Demszky Gábor az általa paradoxnak nevezett helyzetet. A jövő évi költségvetés még nehezebb lesz, mint az idei, ezért vissza kell fogni a fővárosi fejlesztéseket - mondta Demszky. A főpolgármester szerint az idei évben a cél a költséghatékonyság és a megtakarítás volt. A Fővárosi Önkormányzat 2007-ben 534 milliárd forintból gazdálkodott; minden egyes fővárosi lakosra 314 ezer forint jutott, ebből 104 ezer forintot költöttek fejlesztésre, 210 ezer forintot pedig működtetésre. Az egy lakosra jutó GDP Budapesten 4,7 millió forintra rúgott idén.