Lakásvásárlás: óvakodj az óriástól!

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a még el nem készült lakást vásárlók akkor sem lehetnek nyugodtak, ha ismeretlen cégecske helyett nemzetközi ingatlanfejlesztő holdinggal kötnek szerződést. Egy Budapest belvárosában építkező ír társaság vélhetően jó néhány károsultat hagy hátra, bár egyelőre nem biztos, hogy mindegyik projektje meghiúsul.
Vágólapra másolva!

Csődgyanú lengi körül a magyarországi projektekben is érdekelt Kendar ingatlanfejlesztő holdingot - írta a napokban az Irish Independent. Az ír cég néhány éve hét európai országban, sokmillió euró értékben indított fejlesztéseket.

A Kendar korábban három budapesti társasház felépítését jelentette be, de közülük csak kettőt kezdett el. Az Eötvös utcában 38, a Szív utcában 25 lakása készül, a Klauzál utcában azonban még a megvásárolt telkeken álló két régi bérház bontásához sem kezdhetett hozzá, mert a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) ezt nem engedélyezte.

A lap szerint a Michael Lynn ír üzletember tulajdonában lévő Kendar Holding Limited helyi irodái közül tulajdonképpen már csak kettő - a bolgár és a portugál - működik. Spanyolországban és Lengyelországban már más cégek jelentkeznek a megadott számokon, a román és szlovák képviseleten pedig senki sem veszi fel a telefont.

A KHL Hungary Kft. Izabella utcai telephelyére is hiába telefonáltunk, és kiderült, hogy egy három hónappal ezelőtti internetes álláshirdetésben megadott két, magyar címzettet sejtető email-címe sem működik. (Ennél is beszédesebb jel, hogy a www.kendarholdings.com oldal nem elérhető.)

Az Irish Independent ugyanakkor elérte a bulgáriai Banszko síközpont mellett épülő 333 lakásos komplexumért felelős Petar Kunzont, aki szerint az ottani beruházás késedelem nélkül halad. Hozzátette, az egy ideje nem mutatkozó Michael Lynn helyett újabban kétségkívül a Kendar egy másik vezetője intézi az ügyeket.

Úgy tudni, ugyancsak rendben halad a munka a portugáliai Algarve mellé tervezett, 282 lakásos Costa de Cabanasnál - írja az Independent. Írországban viszont nyomoz a rendőrség Lynn után, mert a hatóságok gyanúja szerint egy sor szabálytalanságot követett el hitelügyletei során. Befektetői és a hitelező bankok már kérték az ottani Legfelsőbb Bíróságtól a 39 éves, eredetileg ügyvédként dolgozó üzletember számláinak befagyasztását.

Forrás: [origo]
Az Eötvös utcában még csak itt tartanak

Hogy a hírek szerint részben már értékesített Eötvös és Szív utcai otthonok felépülése veszélyben van-e, az év végi időszakban nehéz volna megállapítani. A két - eltérő stádiumban lévő - építkezésen az ünnepek alatt senki sem dolgozik, és a kivitelező cégek illetékeseit sem tudtuk megszólaltatni.

Egyelőre ugyancsak elérhetetlennek bizonyultak azon budapesti ügyvédek, akik az ír lap állítása szerint a harmadik, Klauzál utcai fejlesztés lakásvásárlóinak kártalanításán dolgoznak, és úgy vélik, "nem valószínű, hogy találnak pénzt a céges számlákon erre a célra".

Az ír kisbefektetők itteni aktivitását ismerve feltehető, hogy a Kendar magyarországi ügyfeleinek jelentős részét ők teszik ki. A vevők közül leginkább azok aggódhatnak, akik 2004 augusztusában kötöttek szerződést a Klauzál utcába tervezett 105 lakás valamelyikére, mert az ügyvédek szerint az ő pénzük Lynn privát számláira került.

Forrás: [origo]
Szív utca: a Kétfarkú Kutya Párt adná a felelős műszaki vezetőt?

Nem valószínű, hogy a Klauzál utcai beruházás lenne felelős a holding nehézségeiért, de tény, hogy a Kendar - illetve projektcége, a Klau-Bau Kft. - alaposan melléfogott a két öreg, rossz állapotú bérház megvásárlásával. A KÖH ugyanis, annak ellenére, hogy a házak nem állnak egyedi védelem alatt, a műemléki védettségű területre hivatkozva megvétózta a bontást.

A cég megtámadta a bíróságon a döntést, a per információink szerint jelenleg is folyik. Róna Katalin, a KÖH sajtóreferense az ügy kapcsán mindössze annyit mondott, a február 1-jétől az egész zsidónegyedre érvényes, négy hónapos változtatási tilalom lejártáig remélhetőleg elkészül a hetedik kerület rendezési terve, amely a jövőben szabályozza majd az efféle kérdéseket.