Ingatlanáresés, tizenöt év után először

Vágólapra másolva!
Az ír után a brit lakóingatlan-piac is negatívba fordult a tavalyi év végén - ha a tendencia folytatódik, mi is meg fogjuk érezni. A helyi szakértők csak abban egységesek, hogy recesszió lesz 2008-ban Nagy-Britanniában és Amerikában is.
Vágólapra másolva!

Az ingatlanárak novemberi csökkenése után a decemberi adatok sem derítették jobb kedvre a nagy-britanniai piac szereplőit: a lakóingatlanok ára fél százalékkal esett az év utolsó hónapjában - írja a BBC. Ez a szám elsőre jelentéktelennek tűnhet, de a hosszú évek óta stabilan dráguló brit piacon ijesztőnek számít.

Optimizmusra legfeljebb az adhat okot, hogy a novemberi csökkenés mértéke magasabb volt (0,8 százalék) - no meg az, hogy éves szinten így is 4,8 százalékos növekedést regisztráltak. Így jelenleg 182 ezer font (62 millió forint) az ingatlanok átlagára.

A kamatcsökkentésben reménykednek

A BBC-nek nyilatkozó egyik szakértő úgy fogalmazott, a piac egyértelműen meggyengült 2007 utolsó hónapjaiban. Egy esetleges újabb kamatcsökkentés segítségével idén magához térhet (a Bank of England legutóbb 5,75 százalékról 5,5-re csökkentette az irányadó kamatot, és az elemzők hasonló lépést várnak 2008 első döntésétől is), de a 2005-ös kamatvágást követő pozitív fejlemények megismétlődésére nem érdemes számítani.

Az ingatlanpiac megtorpanása természetesen főként az amerikai jelzálogpiaci válságra vezethető vissza, aminek hatása tavaly novemberben érződött először: a brit bankok hitelkihelyezése 40 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A lassulás a kereskedelmi ingatlanok szektorában is észlelhető volt. A dél-kelet-angliai térségben, a piaci boom csúcspontján irodaházat vásároló befektetők manapság 26 százalékos veszteséget kénytelenek elkönyvelni - idézi a BBC a Knight Frank ügynökség tanulmányát.

A magyar piac is megroggyanhat

Mindennek fényében különösen égető kérdés, miként alakul az idén Európa talán legfontosabb és legdrágább ingatlanpiaca, beleértve az írországit is. A szakemberek szerint a magyarországi piac évek óta "együtt mozog" a nyugat-európaival, ami természetesen nem azt jelenti, hogy az ármozgások közvetlenül begyűrűznek, de kétségtelen, hogy az ottani fejlemények hatással lehetnek régiónk történéseire.

Elég arra gondolni, hogy az idehaza ingatlant vásároló külföldiek legnépesebb csoportját a pesti Belvárosban aktív ír és angol befektetők alkotják. Nagy többségük egyrészt azért vesz nálunk vagy például Bulgáriában lakást, illetve nyaralót, mert otthon csak az itteni ár többszöröséért tudna - másrészt meg éppen azért, mert bízik benne, hogy előbb-utóbb az új uniós tagállamokban is bekövetkezik az elmúlt évtizedekben hazájában tapasztalt drágulás.

Ha ezek a vásárlók valamilyen okból - például azért, mert a Csatornán túl esik az ingatlanok ára, és/vagy mert nehezebben kapnak jó hiteleket a bankoktól - kivonulnának a magyar ingatlanpiacról, azt nálunk is sokan megéreznék. Nemcsak az olyan külföldi cégek, mint a nemrég bajba jutott Kendar, hanem a külföldi befektetők növekvő érdeklődésével komolyan számoló magyar lakásfejlesztők is.