Elképesztő ingatlanboom Belgrádban

Vágólapra másolva!
Alig épülnek lakások a szerb fővárosban, ezért még a külvárosokban is az egekbe szöktek az árak. A belgrádi drágulással némelyek horribilis nyereséget könyvelhetnek el.
Vágólapra másolva!

Aki ma Belgrádban hatalmasat akar kaszálni, az ingatlanban utazik: a szerb főváros jobb helyein tavaly 30-40 százalékkal nőttek az ingatlanárak, és bár az ütem csökken, szakemberek erre az évre is átlagosan 5-10, a frekventáltabb helyeken pedig 20 százalékos emelkedést várnak.

Ma egy Belgrád központjában lévő lakás négyzetmétere 1600-1700 euróba kerül, de a távoli, egyebek mellett csatornázás nélküli külvárosokban is elkérnek 800-1000 eurót egy négyzetméterért.

A fő ok a kereslet és a kínálat közti szakadék: szakértők szerint a szerb fővárosban jelenleg legalább 100 ezer lakás hiányzik, viszont most már hosszabb ideje évente csak mintegy 3 ezer épül. (Összehasonlításul: az alig 20 százalékkal népesebb Budapesten 8-10 ezer.)

Egyes szakértők szerint a Szerbiában zajló migrációs folyamatok miatt (ezek szempontjából a ma még elvben szerb Koszovó is komoly súllyal bír) öt éven belül az ország lakosságának fele Belgrádban fog élni, a másik fele pedig a többi városban. Tény - és a gazdasági szakemberek, szociológusok naponta kongatják is miatta a vészharangot -, hogy a szerb vidék gyorsuló ütemben néptelenedik el.

A migráción kívül a Szerbiában jelenleg a gyors terjeszkedés szakaszát élő bankszektor is hozzájárult a belgrádi ingatlanboomhoz: a lakáshitelek száma az elmúlt egy-két évben ugrásszerűen nőtt, feltételeik a lakossági hirdetések szerint igen kedvezőek. Ez is az oka annak, hogy az igénybe vevők eddig átlagosan 60 ezer euró adósságba verték magukat, miközben a szerb átlagfizetés havi 700-800 euró körül van.

A fő ok azonban mégis az építkezés - igényekhez képest - lassú volta. Belgrádban az elmúlt évek menekültáradatára és az újabb betelepülésekre való tekintettel - az európai fővárosok közül talán egyedül - ma tízezerszámra kellene építeni a lakásokat, csakhogy nincsenek nagy beruházók, amelyek ezt megtennék.

Új-Belgrádban, a város Duna és Száva által közrefogott részén elindult ugyan egy 2000 lakásos projekt, amelyről azt hitték, hogy lenyomja az árakat, de az sem változtatott semmit. Olyan gyorsan elkeltek a még el sem készült lakások, hogy áruk a kezdeti, négyzetméterenkénti 1100 euróról 1300-ra emelkedett.

A Politika című belgrádi újság szerint aki ma lakást épít Belgrádban, az 30-80 százalékos haszonra számíthat, miközben ennek a befektetésnek világátlagban 10-12 százalék a nyereségrátája.