Gyengén teljesített ismét az építőipar

Vágólapra másolva!
Az építőipari termelés 2007 novemberében korrekciók nélkül és munkanaptényezővel kiigazítva is 22,7 százalékkal csökkent 2006 novemberéhez képest - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken.
Vágólapra másolva!

Tavaly az év első tizenegy hónapjában a termelés 12,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva a termelés novemberben 2,2 százalékkal maradt el az előző havitól.

Az építőipari termelés 2007 októberében kiigazítatlan adatok alapján 20,1 százalékkal, munkanaptényezővel kiigazítva 21 százalékkal csökkent 2006 októberéhez képest. A hivatal egy évvel ezelőtti közlése szerint az építőipar teljesítménye 2006 novemberében korrekciók nélkül, mind munkanaptényezővel kiigazítva - 4,5 százalékkal maradt el az előző év novemberitől.

Az építőipari termelés értéke 2007 első tizenegy hónapjában folyóáron számítva 1.767,4 milliárd forintot tett ki. A szerkezetkész épületek és egyéb építmények építése novemberben egynegyedével esett vissza az előző év azonos hónapjához mérten, évkezdettől pedig összességében 17,5 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban. Az épületgépészeti szerelés novemberi termelése 15,9 százalékkal, a befejező építésé 14,8 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Az épületek építésének volumene kiigazítatlan adatok alapján novemberben 14,2 százalékkal, az egyéb építményeké 31,5 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. Évkezdettől az épületek építése 8,8 százalékkal, az egyéb építményeké 17,7 százalékkal csökkent 2006. azonos időszakához viszonyítva. Szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazítva az épületek építése az előző havihoz képest 1,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké 5,8 százalékkal csökkent.

Az építőipar november végi szerződésállománya 32,6 százalékkal volt kisebb az egy évvel korábbinál; ezen belül az épületek építésére kötött szerződések állománya nem változott, az egyéb építmények építésére kötötteké 54,3 százalékkal csökkent. Ugyanakkor a vállalkozások novemberben az egy évvel korábbinál 21,4 százalékkal nagyobb volumenű új szerződést kötöttek.

Az év első tizenegy hónapjában kötött szerződések 10,6 százalékkal maradtak el a 2006. azonos időszakitól. A tavalyelőtti novemberhez képest az építőipari tevékenység költségalapon számított árai 4,9 százalékkal nőttek, ezen belül a szerkezetkész épületek és egyéb építmények építésének árai 5,3 százalékkal emelkedtek. Az építőipari árak az előző havihoz képest 1,2 százalékkal voltak magasabbak