Elképesztő lakásdrágulás Moszkvában

Vágólapra másolva!
Tömegesen áramlanak a befektetők a moszkvai ingatlanpiacra, így az egébkébnt sem alacsony árak nagyon gyorsan nőnek. Óriási a túlkereslet.
Vágólapra másolva!

Moszkvában példátlan mértékben drágul a lakás: az idén például a garzonlakásoknál a drágulás már elérte a 20 százalékot is, így egy ilyen - 35 négyzetméteres - ingatlan Moszkva belterületén 190 ezer dollárba (34 millió forint) is kerülhet.

A nem összkomfortos többszobás lakások ára 7 százalékkal emelkedett eddig az idén, az igényesebb lakásoké legalább 6 százalékkal, a Ria Novoszti hírügynökség által közölt felmérés szerint.

A fejlemény hátterében a kínálatot hirtelen sokszorosan meghaladó kereslet áll: tavaly egy-egy lakásért két-három vevő jelentkezett, manapság van olyan ingatlan, amelyért tíz vevő is verseng.

A vevők elsősorban olyan befektetők, akik a bizonytalanná vált részvénypiacról átmennek szerencsét próbálni az ingatlanpiacra. A Vedomosztyi című lap szerint azonban az is indokolhatja a nagy lakáspiaci föllendülést, hogy új jelzálogpiaci rendelkezéseket készülnek kiadni Moszkvában.