Alig nőttek a hazai irodabérleti díjak

Vágólapra másolva!
A világ legfelkapottabb irodapiacai a magyarnál sokkal gyorsabban drágultak tavaly, de az idén várhatóan lassulhat a bérleti díjak emelkedése. Továbbra is London a csúcstartó.
Vágólapra másolva!

Az irodabérleti díjak Magyarországon a múlt évben 3, világszerte azonban átlagosan 12 százalékkal nőttek - közölte a Cushman & Wakefield nemzetközi ingatlan-tanácsadó az MTI-vel.

A magyar A kategóriás irodapiacon a 3 százalékos bérletidíj-növekedés nem számottevő, ha figyelembe vesszük, hogy havonta és négyzetméterenként 13-15 euró a díj. A központi piacon 5 százalék volt a bérleti díj emelkedése, de a külvárosban ez évre és jövőre is nyomott díjat prognosztizál az elemzés.

A világ legdrágább irodapiacának számító londoni West End negyedben egy négyzetméternyi iroda éves bérlete 2277 euróba kerül, ami 30 százalékkal több, mint 2006-ban. Itt az irodabérlet felét a pénzügyi szektor adja, és a jelek szerint az igénye töretlen.

Az elemzés 58 város 203 helyszínét hasonlítja össze, ezek 79 százalékában emelkedtek tavaly a bérleti díjak. A városok 20 százalékában változatlanok maradtak, és csupán 1 százalékukban csökkentek. Egy évvel korábban még 6 százalékuknál tapasztaltak csökkenést.

A múlt évben Isztambulban emelkedtek a bérleti díjak a legnagyobb mértékben, 95 százalékkal. A második helyen Izmir áll 90 százalékkal, Oslóban 81 százalékot mértek.

A másodlagos jelzálogpiaci hitelválság irodapiaci következményeit még nem lehet felmérni. Az azonban látszik, hogy a színvonalas fejlesztések iránt továbbra is erős a kereslet, különösen az ázsiai-csendes-óceáni térségben. A bérleti díjak emelkedése az idén enyhülni fog - prognosztizálja a Cushman & Wakefield.