Már jövőre jelentős lakásdrágulást várnak

Vágólapra másolva!
Pénteken, a SYMA Sport- és Rendezvényközpontban nyílik az idei első budapesti Lakásvásár, közel 200 kiállítóval. Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón a lakáspiac aktuális helyzetét értékelték az ország vezető befektetési szakemberei.
Vágólapra másolva!

A jelenlegi nehézségek ellenére a magyar ingatlanpiac fundamentumai rendkívül egészségesek, ennek megfelelően a gazdaság fellendülésével akár már 2009-ben egy nagyobb arányú áremelkedésnek lehetünk tanúi - idézte az Immopress a Biggeorge's vezérigazgatóját.

Nagygyörgy Tibor hozzátette, pillanatnyilag a másodlagos jelzáloghitelek okozta válság és a gazdaság fejlődésének megtorpanása bizonytalanná teszi az itthoni helyzetet is, elsősorban finanszírozási oldalról. Miközben a lassuló gazdaság a kamatok csökkenése felé hajtja a pénzpiacokat, a kockázati felár egyre növekszik: a fejlett országokhoz képest 25 bázispontról 1 százalékra ment fel az utóbbi időszakban.

Hunyady Attila az AL Holding Zrt. igazgatóságának elnöke az új lakások piacával kapcsolatban kifejtette, mind területi, mind beruházói szempontból a piac koncentrálódása volt megfigyelhető tavaly. Budapesten 17 százalékkal nőtt az átadott új lakások száma az országos 6,8 százalékhoz képest, miközben - a cég saját felmérései szerint - a fővárosi lakások több mint felét a beruházók 13 százaléka építi. Ez utóbbi szám a 2006-ban mért adatokhoz képest is jelentős változás.

Ugyancsak a koncentrálódást bizonyítja, hogy az épületekre lebontott lakásszám tavaly 13 százalékkal nőtt. A lakások méretének csökkenése Hunyady szerint a vállalkozói építések térnyeréséből adódik, ami azonban nem azt jelenti, hogy ismét a kis lakásokat keresnék az emberek: arról van szó, hogy a saját kivitelezésben épített ingatlanok sokkal nagyobb alapterületűek.

A Lakásvásár ezúttal is helyet ad az immár hetedik Készházvásárnak, amely a MAKÉSZ védjeggyel rendelkező hazai gyártók és forgalmazók termékeit vonultatja fel. Kárpáti József, az ÉVOSZ Könnyűszerkezet-építő Tagozatának elnöke kiemelte, tavaly 17 százalékkal növekedett a rendelésállományuk 2006-hoz képest.

Pénteken délelőtt a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) szervezésében konferencia lesz "Fogyasztóvédelem az ingatlanpiacon" címmel. Mehrli Péter, a MAISZ elnöke kijelentette: anélkül, hogy a fogyasztóvédelemmel kapcsolatos problémákat megoldaná a szakma, az ingatlanpiac nem válhat valódi iparággá.