Lebontanák a pécsi magasházat

Vágólapra másolva!
Végre komoly befektető jelentkezett a további hasznosításra nyilvánvalóan alkalmatlan pécsi magasház megvételére. A Wallis Ingatlan leánycége ugyanolyan magas épületet emelne a lerombolandó torony helyén, szállodával és irodákkal.
Vágólapra másolva!

Lebontaná a pécsi "magasházat", és a helyén hotelt, valamint irodákat magába foglaló, többfunkciós épületet emelne 2010-re az a befektető, amely egyedüliként nyújtotta be ajánlatát a csaknem két évtizede üresen álló ingatlan megvásárlására - közölte Pécs alpolgármestere kedden sajtótájékoztatón.

A Wallis Ingatlan leányvállalata, a WPR Furmint Ingatlanfejlesztő Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a március 17-i pályázati határidőig 450 millió forint plusz áfát, azaz bruttó 540 millió forintot ajánlott az önkormányzati tulajdonú magasházért, melynek meghirdetett legalacsonyabb vételára nettó 410 millió forint volt - mondta Gonda Tibor.

Az alpolgármester beszámolt arról, hogy a cég a huszonöt emeletes épület elbontását javasolja. A telken két éven belül ugyanakkora, azaz nyolcvan méter magas, de huszonegy emeletes toronyházat építene mélygarázzsal, irodákkal, üzletekkel, a felső szinteken pedig luxusszállodával.

Gonda Tibor hozzátette: a vételár megfizetésének feltétele, hogy a társaság előzetesen bérleti szerződéseket tudjon kötni a felépítendő ingatlan legalább tízezer négyzetméterére, továbbá az önkormányzat megszünteti a magasházra érvényes szerződéseket, melyekben elsősorban távközlési cégekkel állapodott meg, telekommunikációs eszközöknek a tetőn történő elhelyezéséről.

Pécs közgyűlése január végén döntött arról, hogy ismét pályázatot ír ki az épület eladására. A közgyűlés azért döntött az értékesítés mellett, mert bár Tasnádi Péter polgármester tárgyal központi szervekkel kormányzati, önkormányzati irodai központ kialakításáról, konkrét befektetői ajánlat ezzel kapcsolatban nem érkezett. A városnak nincs elég pénze egy ilyen beruházás megvalósításához.

A magasházat négy évvel ezelőtt már értékesítették 500 millió forintért, a vevő azonban - élve a várossal kötött szerződésbe foglalt lehetőséggel - tavaly visszalépett az üzlettől, így az épület újra a baranyai megyeszékhely tulajdonába került.

A lépést akkor azzal magyarázták, hogy a Pécsi Tudományegyetem anyagi okok miatt nem mert belevágni az egyetemi központtá és kollégiummá alakításba. A 12 milliárd forintos beruházást magántőke bevonásával, PPP-program keretében tervezték, költségeit egy négy évvel ezelőtti megállapodás értelmében az intézmény és az állam fele-fele arányban viselte volna.

A világ legmagasabb üres épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült házat 1989-ben nyilvánították életveszélyesnek, majd kiürítették. Szakértők úgy ítélték meg, hogy a jugoszláv technológiával készült, úgynevezett IMS épületszerkezet összetartó acélkötelei a hézagok kitöltésére használt pasztától egyes helyeken erős korróziónak indultak.

Amikor a feszítőhuzalok keresztmetszete a felére csökkent, az épület elveszítette statikai biztonságát. 2003-ban, az önkormányzat 360 millió forintos hozzájárulásával, statikailag megerősítették, de a használatra ezzel nem vált alkalmassá.

Magyarországon a hetvenes évek elején vezették be az IMS rendszert, amellyel mintegy 125 lakó- és középületet építettek. Az ilyen technológiával készült házak előre gyártott födémelemekből és vázoszlopokból állnak, amelyek kapcsolatát utófeszítéssel oldották meg. Az IMS-szerkezetű épületek Amerikában is elterjedtek, mert a födémek nincsenek mereven aládúcolva, így földrengés esetén rugalmasan elmozdulhatnak a pillérekhez képest.