Megdőlt a lakáspiaci árrekord

Vágólapra másolva!
Negyvenmilliárd forintnak megfelelő összeget volt hajlandó kifizetni valaki egy lakásért, amely London egyik legpatinásabb részén fog megépülni. A gazdag oroszok egyre inkább felverik az árakat a brit luxuspiacon.
Vágólapra másolva!

Ismét megdőlt az abszolút lakáspiaci árrekord: egy hamarosan megépülő londoni otthon 120 millió fontért (39,1 milliárd forint) talált gazdára - írja a moszkvai Pravda angol nyelvű internetes kiadása. A vevő kilétét nem hozták nyilvánosságra.

A rekorder lakást öt másikkal együtt egy ma még irodaházként funkcionáló épület helyén építik meg, ennek lebontása után. Az új ház belső kialakításáról keveset tudni, a lap csak annyit közöl, hogy a tetőre napelemeket, az alagsorba pedig autóliftet terveznek.

A csillagászati árat ettől függetlenül az elhelyezkedés indokolja, a luxusapartmanok ugyanis a St. James's Square-re néznek majd. A tér az egyebek mellett London kormányzati negyedét, a Buckingham Palace-t és a West Endet is magában foglaló City of Westminsterben fekszik.

A fejlesztő Labarre Trading tavaly 125 millió fontot fizetett a lebontandó, valamint az azzal szomszédos épületért. Mindenesetre nem kell attól tartania, hogy nem térül meg a befektetése, mert a legdrágább lakáson kívül már másik háromra is van komoly érdeklődő.

A Pravda megjegyzi, hogy a brit luxusingatlanok árának felveréséért jórészt a beköltöző orosz milliárdosok felelősek - külön megemlítve egy korábbi példát: 100 millió font körüli összegért kelt el egy 103 szobás, öt úszómedencével és fűtött, márvány kocsifelhajtóval felszerelt palota.

London ma lakáspiaci szempontból is a világ legdrágább városa. A Globalpropertyguide.com szerint a központban (olyan kerületekben, mint Chelsea, Notting Hill és South Kensington) 10 960 és 18 214 font (3,5 és 6 millió forint) között mozog az átlagos négyzetméterár. A város egyéb elegáns részein, például Wimbledonban vagy Richmondban, 8675-től 9719 fontig terjed a fajlagos ár.

New York, pontosabban Manhattan legfelkapottabb háztömbjei állnak a második helyen, a harmadik legborsosabb város pedig Moszkva, alig valamivel lemaradva a dobogó második fokáról. Utána Párizs, Barcelona és Genf következik - írja a Pravda.