Kétmilliárd eurós forgalom az ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Az előző évi két és félszeresésre emelkedett tavaly a hazai ingatlanpiac forgalma. Ennek harmadát egyetlen plázavásárlási ügylet tette ki.
Vágólapra másolva!

A magyar ingatlanpiacon tavaly 2 milliárd eurónyi (515 milliárd forint) tranzakció zajlott le, ennek harmadát egy brit cég forgalmazta, a fejlesztők lendülete a finanszírozási problémák ellenére az idén sem áll le - tartalmazza a DTZ ingatlan-tanácsadó MTI-hez eljuttatott elemzése.

A 2007. évi, 2 milliárd euró értékű ingatlanforgalom két és félszer több, mint az egy évvel korábbi. A legnagyobb tranzakció az angol a AIM intézményi befektető nevéhez fűződik, mely 380 millió euró közeli összegért vásárolta meg az Aréna Plázát. A német cégek 14, a franciák és az osztrákok 13-13 százalékot hasítottak ki a tortából. A magyar befektetők részesedése 3 százalék volt.

Mind a 380 millió eurós Aréna Pláza, mind pedig a 229 millió eurós Corvin Atrium úgynevezett forward (elkészülés előtti) ügylet volt. Összességében a forgalom 60 százalékát adták az ilyen adásvételek 2007-ben, de a jövőben az arányuk várhatóan csökkenni fog. Ennek oka, hogy több termék lesz a piacon, illetve a befektetők kockázatérzékenysége növekszik.

A befektetési piacon folyamatos hozamcsökkenés volt tapasztalható az elmúlt években. Például 2003-ban az irodapiacon még 10 százalék, míg a kereskedelmi ingatlanok piacán 8 százalék volt a hozam. A múlt év végére mindkettő 6 százalékra csökkent.

Befektetői oldalról jelentősen emelkedtek a finanszírozási költségek a múlt év második felétől. A 12 havi EURIBOR folyamatosan emelkedett, elérve a 4,79 százalékot, ami 87 bázispontos emelkedést jelent 2006 végéhez képest. Ez az emelkedés az EKB-alapkamat 50 bázispontos emelkedése mellett ment végbe.

A bankok a likviditás szűkülése miatt jobban megválogatják a finanszírozott projekteket és a kockázat növekedésével párhuzamosan emelték a kiadott hitelek kamatfelárát. A finanszírozási költségek emelkedésének másik következménye az volt, hogy az intézményi befektetők piacán a magas hitelaránnyal vásárlók helyett előtérbe kerülnek a konzervatív, kisebb tőkeáttétellel operáló alapok.

A fejlesztők lendülete ennek ellenére kitart, amit jelez, hogy 2008-ban várhatóan közel 300 ezer négyzetméternyi A kategóriás irodaházat adnak át, emellett több új kiskereskedelmi és logisztikai projekt is piacra kerül ebben az évben.