Harmati László: "Méltatlanul visszaszorult a forinthitel"

Vágólapra másolva!
A magyar bankok lakáshitelezési politikájának alakulása jórészt attól függ, meddig tart a zavar a nemzetközi piacokon - mondta a Vendégszobában az FHB vezérigazgató-helyettese. Harmati László beszélt a fedezeti érték kiszámításáról, a jenalapú hitelről, a futamidő alatti bankváltásról, sőt olvasóink még Nyuszómuszóról is kérdezték.
Vágólapra másolva!

Mindenkit üdvözlök, minden, lakáshitelezéssel, lakásfinanszírozással, illetve az FHB üzleti aktivitásával kapcsolatos kérdésre szívesen válaszolok.

A hírek arról szólnak, hogy pang az ingatlanpiac. Ez a lakáshitel-igénylésekre is rányomja bélyegét? [Farontolepke]
- A lakáspiac valóban nem pörög úgy, mint 2-3 évvel ezelőtt, de a szabad felhasználású jelzáloghiteleket szereti a lakosság, sokan a csökkenő jövedelmüket hitelfelvétellel kompenzálják. Mivel a magyar háztartások zöme tulajdonolja a lakását, és nem bérli, vagyis alkalmas a lakás banki fedezetnek, és a jelzáloghitel a legolcsóbb lakossági hitelforrás, sokan választják.

Mennyivel emelte és emeli még meg az ingatlanhitelek kamatait a pénzügyi válság? [dio45]
- A tőkepiacon a forrásszerzési lehetőségek szűkülése az egész világ bankszektorára kihat. Az már világosan látszik, hogy ez a helyzet nem átmeneti, pár hónapos hitelforrás-drágulást jelent. Hogy meddig tart, azt viszont nehéz megjósolni. A hazai helyzetet az is árnyalja, hogy hihetetlenül erős a verseny a lakáshitelek piacán, és a piac megtartása érdekében a bankok óvatosabban áraznak. Az viszont nyilvánvaló, hogy Magyarország a régió országain belül is nehezebb helyzetben van, hiszen zajlik egy kiigazítási program, ami visszahat a háztartások jövedelmére és a kamatszintre is. A válasz tehát az, hogy jelenleg maximum félszázalékos drágulást lehet látni, és ezt sem minden terméknél, a további árazások attól függnek, hogy a nemzetközi piacokon látható zavar meddig tart még. Ezt jelenleg senki nem tudja megmondani, vannak biztató jelek és pesszimistább hangok is.

A későbbiekben a devizaalapú hiteleknél nem jelent majd problémát az euró bevezetése? [messina19]
- Ha a hitel euróalapú, akkor természetesen nem jelent problémát, hiszen euróban kapja majd a jövedelmét, és euróban fizeti a hitelét is. Ha forinthitele van, szintén nem jelent problémát, hiszen az euróövezethez való csatlakozással ezek a hitelek automatikusan euróra lesznek átváltva. Ha svájcifrank-hitele van, itt már felléphetnek kockázatok, hiszen Svájc várhatóan nem lesz euróövezeti tag, de megnyugtatásul annyit tudok mondani, hogy az elmúlt 3-4 évben a svájci frank igen szorosan az euróhoz kötve mozgott, vagyis a két deviza mozgása, változása egy irányban, nagyjából hasonló mértékben következett be egy harmadik devizához képest.

A belpolitikai helyzet kihathat a devizaárfolyamra? [tacsika87]
- A devizaárfolyamra sok tényező hathat. Ezek egyike az adott ország belpolitikája, politikai stabilitása. Így természetesen hathat rá.

Mennyire esett vissza az elmúlt évekhez képest a forintalapú hitelek felvétele? [premierx]
- Az újonnan kihelyezett hitelek több mint 85 százaléka devizahitel. Kicsit talán méltatlanul is vannak elfelejtve a támogatott konstrukciók, de látjuk, hogy az óvatosabb ügyfelek, illetve akik kiszámíthatóbb törlesztőrészleteket és állami támogatást szeretnének, továbbra is gyakran választják a támogatott forinthiteleket. Egy hitelfelvételnél csak az egyik szempont kellene, hogy legyen a jelenkori törlesztőrészlet nagysága. Mindenkinek a saját kockázati tűrőképességétől függ, hogy milyen hitelt választ, a tapasztalatok szerint az ügyfelek túlértékelik a kezdeti törlesztőrészlet nagyságát, ezért láthatjátok a reklámokban olyan gyakran a kezdeti törlesztőrészletet. Holott, ha belegondoltok, egy jelzáloghitelt akár 20-30 éven keresztül is fizetni kell. Az, hogy az első pár hónapban mekkora törlesztőrészletet fizetünk, nem elhanyagolható, de mindenképpen csak rövid távú szempont.

Azt hallottam, lehet bankot váltani lakáshitelezés alatt. Én ötödik éve törlesztek a K&H-nak (20 éves futamidő), és sokat emelkedett a törlesztőrészlet. Érdemes váltani? [hdhdhdhd]
- Természetesen lehet bankot váltani, ha Ön öt éve jó adós, akkor kiváló esélyei vannak akár nagyobb hitelt is felvenni, mint amennyi a fennálló. Mindenképpen legyen körültekintő, a váltás költségeit is kalkulálja. Mint korábban mondtam, az FHB-nak van ilyen esetekre terméke, szívesen látjuk.