Zavaros a kép a román ingatlanpiacon

Vágólapra másolva!
Zavaros a román ingatlanpiaci helyzet, senki sem ismeri pontosan a reális árviszonyokat, a meghirdetett lakásárak "felfújtak", a közjegyzőknél dokumentált árak pedig adózási okokból a valóságosnál alacsonyabbak - vélik romániai ingatlanpiaci szakértők.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi időben erőteljesen emelkedett a befektetési láz a román ingatlan- és lakáspiacon, amely a román gazdaság leggyorsabban fejlődő szektora, és amely a szekértők szerint jelentős felértékelődési potenciált is magában rejt. A folyamat már az európai uniós csatlakozás előtt megindult, a romániai lakásárak csak 2005-ben mintegy 20 százalékkal növekedtek.

A fővárosban öt év alatt (2003 és 2007 decembere között) négyszeresére emelkedett az ingatlanok ára. Tavaly nyáron Bukarestben az újonnan épített lakások átlagos négyzetméterenkénti ára elérte az 1000 eurót, a frekventált helyen lévő luxuslakások esetében az összeg 2000 euróra ugrott. Vidéken átlagosan dupla annyit kell fizetni a lakásokért, telkekért, mint 2003 előtt - derül ki ingatlanpiaci elemzők becsléseiből. A román szakértők szerint az árak elszabadulásának oka a szűkös kínálat, hiszen a lakásépítési láz ellenére sem épül elegendő mennyiségű új lakás. A keresletet növeli az egyre népszerűbb ingatlan- és jelzáloghitelezés is.

Mugur Isarescu, a Román Nemzeti Bank (BNR) elnöke már korábban is felhívta a figyelmet a lakáspiac túlfűtöttségére, akárcsak a kiugróan magas jelzáloghitel-állományra. Isarescu a közeljövőben a közjegyzőkkel kíván egyeztetni, így remélve tiszta képet kapni tőlük a valós piaci helyzetről. Román hírügynökségek azonban olyan elemzőknek a véleményét is közlik, akik nem hisznek a közjegyzői adatokban sem. Hangoztatják: sokan továbbra is inkább a valóságosnál alacsonyabb összeget írnak be a szerződésekbe, hogy spóroljanak az adón.

A szakértők szerint a "felfújt" piac az ingatlanfejlesztők magatartásából is fakad, mivel ők befektetések nélkül akarnak gyorsan pénzhez jutni. A megrendelők pénzén készítik el a terveket, még a tervezés szakaszában vagy félkész állapotban adják el a lakások egy részét. Emiatt már a kezdeti szakaszban torz kép alakul ki az árviszonyokról.

A felduzzasztott árak ismeretében terjedni kezdenek azok a hírek, vélemények, amelyek a dolgok "visszájára fordulását", vagyis az ingatlanpiac várható visszaesését jelzik előre. Ezt azonban többen igyekeznek cáfolni, nem tartva ugyan kizártnak bizonyos fokú piaci korrekciót, amely időleges stagnálással járhat ugyan, de szerintük semmiképpen sem vezet komolyabb hanyatláshoz, különösen nem a sokak által beharangozott összeomláshoz. Ezek az elemzők vallják: az összeomlásról szóló hírek terjesztői bizonyára spekulatív okokból festik az ördögöt a falra.

A cseppfolyós, nem egészen tiszta helyzet érhetően óvatosságra inti a bankokat, különösen ezért, mert a beruházók projektjeik egészét hitelből szeretnék fedezni, de nem tudnak "kemény" biztosítékokat adni a pénzintézeteknek.

A befektetők mindenesetre továbbra is derűlátóan érkeznek Romániába. Az elmúlt napokban látott napvilágot a hír, hogy a holland ING ingatlanfejlesztő cége, az ING Real Estate Development (ING RED) legalább 600 millió eurót tervez befektetni a román ingatlanpiacon. A Raffeisen Evolution ingatlanfejlesztő cég 600-800 millió eurót készül befektetni egy ingatlanprojektbe Bukarest Straulesti negyedében.