Ügyfelek előtt tesztelik a Hartl-mintaházat

Vágólapra másolva!
Szezonnyitó beszélgetés a készülő mintaházról, a készházakról általában, trükkökről és taktikákról az egyik kiemelkedő márkát képviselő magyarországi készházforgalmazó, a Hartl Haus értékesítőjével, Kelemen Gáborral.
Vágólapra másolva!

Idén korán tavaszodik, a szakemberek szerint már nekiindultak az emberek új lakásokat, házakat keresni. Akik azonban építésre adták a fejüket, már jóval korábban nekiláttak a (papír)munkának - legalábbis azok, akik nem készházakban gondolkodnak...

Ha készház, akkor gyorsház? Vagyis, ha véletlenül megnyerném a lottóötöst, és úgy döntenék, megépítem álmaim házát, mennyi időmbe, energiámba és pénzembe kerülne?
- Ami az időt, kötélidegeket, energiát és pénzt illeti, tapasztalataink szerint jóval kevesebb ráfordítás szükséges, mint egy téglaépítkezésnél. És az eredményt is fontos hangsúlyozni: egy masszív, energiatakarékos, a legapróbb részleteiben is pontos, minőségi készház.

Mit jelent ez számokban?
- Nyolc-kilenc hónap alatt a nulláról (engedélyeztetés, alap elkészítése, házállítás, befejező munkálatok) húzzuk fel az otthont. Hogy mennyi pénzbe kerül? Ha van már telek, akkor 25-30 millió forintért bárkii nagyon szép kuckót tudhat magáénak.

Bár az interneten elég széles skála, a laikusok között mégis az a hír járja, hogy az osztrák házak drágák. Igaz ez?
- Mihez képest? Viszonyítás kérdése, mert a világon mindent, ami minőségi, biztonságos, kényelmes, tartós, meg kell fizetni. Hogy ez drága-e, vagy sem, azt döntse el mindenki maga. Hogy mi lesz drága, az vágyaink és lehetőségeink összeegyeztetésétől függ. Ha minőséget szeretne valaki, segítünk neki, mindent megteszünk azért, hogy olyan érték- és időtálló otthonban éljen, mint sokan Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Németországban. A minőség megtérül, olcsó áruból többet használunk el, mint a minőségiből. Valahogy így van ez az építkezéssel is, csak sokkal bosszantóbb, ha nem tudunk másik házat venni.

A félreértéseknél, tévhiteknél maradva: melyek a leggyakoribb ellenérvek, amikor készházakról van szó?
- Egyfelől az időtállósággal, másfelől a szilárdsággal kapcsolatos kételyek. Sokan azt hiszik, elfújja a szél...

Forrás: [origo]
...vagy hagyományos...

Ezzel szemben mi a valóság?
- Látni kell, meg kell győződni arról, milyen érzés belépni egy ilyen házba. Ami a szilárdságot illeti, az Alpokban még nem találkoztak repülő Hartl Haus-házakkal... A tévhiteken mi jókat mosolygunk, de tudjuk: vannak hazánkban olyan kóklerek, akik ezeket háznak nem nevezhető termékekkel táplálják. Szerencsére manapság már odafigyelnek az emberek, tudatosabban tervezik az építkezést, és elhiszik, hogy tízmillió forintból nem lehet 100 négyzetméteres házat építeni.

A minőséget hogyan lehet bizonyítani az ügyfeleknek?
- Ausztriában minden 100 házból 40 ilyen, vagy hasonló technológiával épül fel. Finnországban az arány 85 százalék körüli. A Hartl Haus-gyárban hetente 5-6 ház készül el. Ha az alapinformációkra van szüksége az ügyfeleknek, akár a technológiáról, energiatakarékosságról, érték- és időtállóságról, esetleg a saját szemével szeretne meggyőződni a tényekről, látni a gyártást, vagy akár "megemelni" egy falat, ingyenes gyárlátogatást szervezünk.

Gyárlátogatást mégsem szervezhetnek minden betérő érdeklődőnek.
- Mindenkinek nem, de bárkinek, aki komoly érdeklődő! Ezen egyébként rengeteget segít majd az idén felépülő mintaházunk: minden szempontból megkönnyíti az érdeklődők döntését.

Lesz tehát egy házuk, irodájuk, ahol mindent meg lehet fogni, ki lehet próbálni, a színeket, anyagokat össze lehet egyeztetni?
- Igen. Ez egy "működő" ház lesz, ahol élnek, gyermekeket nevelnek, és itt tudjuk fogadni az érdeklődőket, leendő ügyfeleinket - természetesen nyugodt körülmények között, nem a gyerekszobában. Teszteljük a házat, bemutatjuk, hogy nem csak egy ékszerként óvott mintaházat mutogatunk, hanem használjuk, életszerű körülményeket teremtünk.

Forrás: [origo]
...mindenképp gondos munka.

Sokan szinonimaként használják a készház és a könnyűszerkezetes ház fogalmát. Jól van ez így?
- Nagyon röviden: a könnyűszerkezetes kifejezés egy családra utal. Ezen belül megkülönböztetünk helyszínen szerelt konstrukciókat és gyári körülmények között gyártott falakat, szerkezeteket. Ez utóbbi a készház.

Mint értékesítő mire hívná fel külön felhívná a vásárlók figyelmét? Milyen céges trükkökre érdemes figyelni a szerződéskötésnél?
- Nem csak a beépített alapanyagok minősége befolyásolja az ár/érték arányt. Fontos a biztonság, a garancia és érvényesítésének lehetősége. Fontos a cégháttér, tanácsos szétnézni a piacon, összevetni az ajánlatokat, hogy vágyainkat az elérhető legjobb minőséghez közelíthessük.

Ön milyen házban lakik?
- Kedvesemmel egy 33 négyzetméteres lakásban lakunk a Ferenciek terén. Téglából épült ház, tetőterében egy galambdúcszerű otthon - a fűtésünk 40 napra 28 ezer forint. Pedig a mai világban egyre fontosabb az energiatakarékosság, nem szólva a környezetvédelemről, a globális széndioxid-kibocsátás csökkentéséről. Előnyös, hogy otthonunk minél kisebb energiafelhasználással épüljön fel, és minimális energiaráfordítást igényeljen a fenntartása.