Alig javult a fővárosi ingatlanhelyzet

Vágólapra másolva!
A fővárosi ingatlanpiaci index áprilisban -14,4 pont volt, csupán 0,4 pontot javult januártól - hangzott el a felmérést bemutató sajtótájékoztatón hétfőn Budapesten.
Vágólapra másolva!

A GKI Zrt. és az AL Holding gyakorlatilag stagnáló mutatója alapján tovább romlott a lakosság lakásépítésre és -vásárlásra vonatkozó várakozása, és ez jellemzi az iroda- valamint üzlethelyiség piacot is - mondta Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója. A raktárpiac szereplői viszont határozottan javuló kilátásokról számoltak be.

A lakáspiaci al-index -25 pontról esett -36-ra, az irodapiacé -18-ról -21-re, az üzlethelyiségeké -2-ről -4 pontra, ugyanakkor a raktárpiaci index -14 pont után -4-re javult.

Az új lakóingatlanok árai a következő 12 hónapban Budapesten 6, míg országosan 5 százalékkal emelkednek. Az irodáknál 5, illetve 4,2 százalék, az üzlethelyiségeknél 6,2, illetve 5,4 százalék, a raktáraknál pedig 6,4 és 5,8 százalék áremelkedés valószínűsíthető. A használt ingatlanoknál legfeljebb 2 százalék lehet az áremelkedés ez is csak a fővárosi lakás- és irodapiacra jellemző. Ugyanakkor a telekárak a fővárosban 7,5, míg országosan 5,3 százalékkal emelkednek a következő 12 hónapban.

Az egy projektben megvalósuló lakások száma múlt év március óta 32-ről 21-re csökkent -számolt be az AL Holding vizsgálatáról Hunyady Attila a cégcsoport elnöke. Ezzel együtt az alapterület lényegesen nagyobb lett, míg egy éve lakásonként 61,6 négyzetmétert mértek, addig mára ez 69,2 négyzetméter. Az idén megkért építési engedélyekben pedig már 78 négyzetméter a lakások átlagos alapterülete.

Az eladásra kínált lakások száma 9135 volt március végén, ez 1,5 százalékkal kevesebb mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a készleten lévő lakások száma - amelyekre megkérték a használatbavételi engedélyt, de nem adták el - 14 százalékkal, 1343-ra csökkent. Tavaly az első negyedévben ugyanakkor 2750, míg idén 1.561 lakás kelt el Budapesten. A kereslet drasztikus visszaesése miatt a fejlesztők harmadával kevesebb lakásra kértek építési engedélyt az idei első negyedévben, mint egy évvel korábban.