Üres állami ingatlanok Balatonföldváron

Vágólapra másolva!
Két állami tulajdonú balatonföldvári villa évek óta elhanyagolt, üresen áll, emiatt a Központi Szolgáltatási Főigazgatósághoz (KSZF) fordult Balatonföldvár - közölte Bezeréti Katalin, Balatonföldvár polgármestere.
Vágólapra másolva!

Balatonföldváron, a Petőfi utcában, a villasor részét képező Korányi-kastély, valamint a Kulipintyóként emlegetett Széchenyi-villa miatt fordult a főigazgatósághoz Balatonföldvár vezetője. Az utóbbi három évben ugyanis az ingatlanokat nem hasznosítják, környezetük, udvaruk rendkívül elhanyagolt, gazos.

Míg a közterületek gesztenyefáit rendszeresen permetezik az aknázómoly miatt, a villák udvarában álló fáknál a védekezésre nem kerül sor, így rendszeresen visszafertőzik az utcai fákat, így intézkedést várnak.A polgármester hangsúlyozta, az önkormányzat szívesen átvenné vagy üzemeltetné az ingatlanokat, amelyekkel kapcsolatban nem tudható, mi az állami szándék, hiszen évek óta nem hirdették meg eladásra sem.

A Kormányszóvivői Iroda közölte, az említett ingatlanok állapota nem elhanyagolt, hanem rendezett, annak ellenére, hogy jelenleg valóban üresen állnak. Az iroda tájékoztatása szerint a Korányi-kastélynak és a Széchenyi-villának korábban (1967 és 2000 között) a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Gazdasági Hivatala, jelenleg pedig a KSZF a vagyonkezelője.

A villák a főigazgatóság portfoliójában az értékesítendő ingatlanok között szerepelnek. Egy tavalyi értékbecslés alapján a Korányi-kastély értéke csaknem 130 millió, a Széchenyi-villáé pedig több mint 99 millió forint.

Jelenleg 34 balatoni ingatlan vagyonkezelését végzi a KSZF, közülük 11 tartós állami tulajdonban marad, 17 nem üzemelő és 5 üzemelő ingatlan értékesítését tervezik, egyet pedig cserére szánnak. A bevételt más ingatlanok fejlesztésére, korszerűsítésére szánják. Az ingatlanok üzemeltetését, a bezárt ingatlanok felügyeletét - kormányrendelet alapján - a HUMAN-JÖVŐ 2000. Kht. végzi - tudatta a Kormányszóvivői Iroda.