Drágább a lakásfelújítás a briteknél

Vágólapra másolva!
Meredeken drágul a lakásfelújítás Nagy-Britanniában, az alapanyag-drágulás mellett elsősorban azért, mert most már tömegével mennek haza az EU-bővítés után százezrével beözönlött, magas szakképesítésű kelet-európai mesteremberek, áll egy vezető londoni ingatlanpiaci elemző cég kedden közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének (Royal Institution of Chartered Surveyors - RICS) építési költséginformációs részlege által készített új felmérés szerint az elmúlt két évben átlagosan nem kevesebb mint 20 százalékkal drágultak a lakóingatlanok tatarozási és egyéb állagjavító munkálatai, mert gyorsan apad a kelet-európai építőipari szakmunkások száma.

A bővítés után Nagy-Britanniába érkezett keleti EU-nunkavállalók most már tömeges hazavándorlására más nagy londoni elemző cégek is felhívták a figyelmet.

Az Institute for Public Policy Research (IPPR) nevű vezető londoni kutatóintézet által a 2004 májusában EU-taggá vált nyolc ország - Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia és a balti köztársaságok - munkavállalóiról összeállított, az új tagországok csatlakozásának negyedik évfordulójára időzített múlt havi felmérés szerint az EU-bővítés óta munkavállalási céllal Nagy-Britanniába érkezett kelet-európaiak fele már hazament.

Kevesebb munkavállaló érkezik keletről

Az IPPR jelentése is kiemelte, hogy a tömeges hazatéréssel együtt most már meredeken csökken az újonnan érkezett keletiek száma is, tekintettel a folyamatosan gyengülő fontra és az előrejelzések szerint recessziót kerülgető brit gazdaságra.

Az intézet adatai azt mutatták, hogy a tavalyi év második felében 17 százalékkal kevesebb kelet-európai munkavállaló jegyeztette be nagy-britanniai állását, mint 2006 azonos időszakában.

A brit munkapiac iránti kelet-európai érdeklődés csökkenését hivatalos forrás is megerősítette. A brit belügyminisztérium által a keleti EU-munkavállalókról kiadott minapi jelentés szerint a nyolc kelet-európai tagországból az idei első negyedévben már csak 45 ezernél alig több új állásbejegyzési kérvény érkezett, a tavalyi azonos időszakban benyújtott 52 ezer után.

Tavaly mind a négy negyedévben 50 ezer felett volt a brit munkapiacra újonnan érkező kelet-európaiak száma; a harmadik negyedben csaknem 60 ezer új munkahely-bejegyzési folyamodványt adtak be a minisztériumba.

A friss minisztériumi összesítés szerint idén januárban és februárban egyaránt 16-16 ezer, márciusban azonban már csak 12 ezer kelet-európai jelezte nagy-britanniai munkavállalását, vagyis az idei első negyedév utolsó hónapjában érkezők száma kevesebb mint a fele volt az eddigi havi csúcsnak, a 2006 októberében mért 25 ezernek.

Az Okleveles Ingatlanszakértők Királyi Intézetének kedden közölt új jelentése szerint a brit ingatlantulajdonosok "már nem válogathatnak kedvükre a minőségi uniós mesteremberek hadából", mivel egyre több közép- és kelet-európai tér haza. A RICS is idézi azt az adatot, hogy a "lengyelek fele már hazament", és az intézet szerint a munkaerőért folytatott, erősödő verseny felfelé hajtja a költségeket.

Mindemellett a globális építőipari nyersanyag-kereslet is rekordszinteken áll, miután az olyan feltörekvő óriások, mint Kína és India, továbbra sem mutatják a gazdasági lassulás jeleit.

Mindezek együttes hatásaként az elmúlt két évben például a tetőfedés átlagosan 26 százalékkal, a vízvezeték- és villanyszerelői szakmunka 22 százalékkal, a szobafestés 17 százalékkal drágult Nagy-Britanniában, áll a RICS keddi elemzésében.