Harcban Európa legnagyobb játszóterével

Vágólapra másolva!
Hárommilliárd forintból épülne témapark a Táborhegy 26 hektáros, eddig közparkként funkcionáló területén. A környéken lakók összefogtak a fejlesztés ellen, mert ingatlanaik értékvesztésétől félnek - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Duplapályás bobpálya, kalandpálya, 40 asztalos teraszos étterem, valamint egy, a hegy felé néző szabadtéri színpaddal is rendelkező, 5500 négyzetméteres gyermekközpont épül a Bécsi úti Eurocenter, valamint a Perényi, a Máramaros és a Táborhegyi út által határolt területre.

"Európában sehol nincs példa arra, hogy kertvárosi övezetbe bobpályát telepítettek volna. Különösen aggályos a hétvégi pihenőnapokon várható rendkívüli forgalomnövekedés a környéken, valamint a parkolási problémák. Aggódunk, hogy a beruházás elsősorban kereskedelmi terület létrehozását szolgálja, a zöldterület rovására" - panaszkodott a lapnak az egyik lakó, Éder Zoltán.

Civil kezdeményezés indult ellene

A környéken lakók a fejlesztés megakadályozása érdekében civil hálót építenek az interneten. A Máramaros út és a Remetehegyi út között a fejlesztés nyitányaként rekordidő, csaknem egy hét alatt épült utca építési engedélyét pedig eljárási hiba miatt megtámadták.

Az önkormányzat másképp értékeli a fejlesztést. Sipos Gábor, a III. kerület főépítésze elárulta, a bobpálya létesítésnek gondolata a területen nem új keletű. "Az önkormányzat már a kilencvenes évek közepétől többször pályáztatta a területet hasznosításra, a lehetséges funkciók között egy bobpálya is szerepelt. Az övezeti előírások akkor is, most is lehetővé teszik ezt. A terület egésze közparkövezet, ahol elsősorban sportolási és szabadidő eltöltésre alkalmas funkciókat lehet elhelyezni" - mondta.

Elvárhatatlan, hogy ne hasznosítsák

A kerület a hasznosításra 35 éves bérleti szerződést kötött, mely kimondja, hogy a bérlő a közpark közös területeinek biztonságos használatát bárki számára ingyen biztosítja. A bérlő kizárólag az általa létrehozott eszközök, létesítmények igénybevételéért szedhet díjat.

A pályázaton nyertes fejlesztő, az Óbuda Adventure Park Kft. egyik tulajdonosa Szatmári Gábor, aki egyúttal a Don Pepe pizzérialánc tulajdonosa, valamint a hamarosan induló Balaton-parti fejlesztésekről híres SCD Group Management Kft. alapítója is.

Szatmári elmondása szerint a lakók által kezdeményezett március 26-i találkozón már megpróbálta csillapítani a kedélyeket. "Budapesten elvárhatatlan, hogy egy ekkora területet ne hasznosítsanak. Biztosítottuk a lakókat, hogy leválasztunk egy öthektáros részt kutyafuttatónak, játszótérnek, padokkal ellátott közparknak, ahová ezután is szabadon, díjmentesen járhatnak" - magyarázta.

Forrás: [origo]
A kérdéses, "beépítésért kiáltó" terület (fotó: www.197.hu)

Hozzátette, csaknem a teljes területet körülöleli majd egy 30 méter széles zöldsáv, melyet zajvédelmi okokból növényfallal vesznek körül. "A cél, hogy Európa legnagyobb játszóterét hozzuk létre, ahol kalandpálya, bobpálya és egy csaknem 400 négyzetméteres szabadtéri színház is lesz. A gyerekközpont pedig a híresztelésekkel ellentétben nem pláza lesz butikokkal, hanem gyerekruhaboltok, gyerekfodrászat, kisállat-kereskedés és hasonló, a gyerekek igényeit kielégítő üzletek nyílnak benne."

A kertvárosokban a kutyaugatással és a kerti munkálatokkal együtt is a maximum 50 decibeles zajterhelés számít ideálisnak, és a helyiek attól félnek, a bobpálya túllépi ezt a szintet. Ez pedig az ingatlanok értékvesztéséhez vezethet. A táborhegyi házak között egyébként ma nehezen találni félmillió forint alatti négyzetméteráron kínáltat.

Az önkormányzat módosítja a kszt-t

"Az önkormányzat 1996 óta szabályozza a kulturális, sport- és kereskedelmi tevékenységek zajkibocsátását. Ennek figyelembevételével a környező lakóépületek védett homlokzatainál kell teljesülnie a rendelet második legszigorúbb, nappalra 50 decibelben, éjszakára 40 decibelben megállapított zajhatárértékeinek. A kerületi szabályozási terv (kszt) felülvizsgálata során külön zajvédelmi vizsgálatot is előírunk, mely nem csak a tervezett bobpálya, de a 420 férőhelyes parkoló zajterhelését is ellenőrizni fogja" - magyarázta a főépítész.

A témapark terveit készítő Felcsuti László Ybl-díjas építész, aki egyébként az Óbuda Hegyvidékiek Egyesülete képviselője, elmondta, hogy a gyerekközpont a dombtetőn elhelyezkedő házak felől nem látszik majd, a feljebb épülő faszerkezetes épületek tetejét pedig füvesítik. Az építkezés előtt azonban az önkormányzat módosítani szeretné a pályázat elfogadásakor érvényben lévő kszt-t.

"A módosítás elsősorban az épületek elhelyezési lehetőségeit fogja felülvizsgálni a teljes területre készült átfogó geológiai szakvélemény figyelembevételével. Jóváhagyása után várható a beruházás építésiengedély-köteles elemeinek elkezdése" - tájékoztatott az ügymenetről Ambrus Balázs, az óbudai önkormányzat kabinetirodájának főtanácsadója. A módosításokról a június 26-i megbeszélésen tájékoztatják a lakókat.