Több tízmilliárdos Milton-fejlesztés Pécsett

Vágólapra másolva!
Több tízmilliárd forint értékű fejlesztést valósít meg Pécsett a következő években a spanyol Milton befektetői csoport, amely csütörtökön a baranyai megyeszékhelyen szerződött a város stratégiai ingatlancsomagjának megvásárlására.
Vágólapra másolva!

A Milton egyedüliként pályázott az egy csomagban kínált hét ingatlanra, és az önkormányzat által minimálisan megszabott árat, 5,24 milliárd forint plusz áfát fizet ki értük.

A pécsi közgyűlés márciusban döntött arról, hogy együtt kínálja eladásra a város önkormányzati bevételek növelése érdekében értékesítésre szánt ingatlanjait, köztük a lassan két évtizede üresen álló "magasházat", két volt laktanyát, egy rendelőintézet épületét, és egyebek mellett több értékes telket.

Tasnádi Péter polgármester az aláírást követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a szerződés kiemelkedő fontosságú Pécs életében, hiszen vevőt találtak olyan épületekre, amelyeket eddig sikertelenül kínáltak értékesítésre, ugyanakkor a Miltonnal komoly működőtőke érkezik a városba, az építkezések pedig sok helyi kis- és középvállalkozónak adnak munkát.

Kovács Bence János, a Milton elnöke elképzeléseiket részletezve arról szólt, hogy a 68 hektáros egykori A/1 laktanya kereskedelmi és szolgáltató övezetté válik, a Munkácsy utcai rendelőintézet igényes szállodakomplexumként születik újjá, a Siklósi út menti Bajcsy laktanya lakó- és kereskedelmi központnak, a FEMÁ-val szembeni terület bevásárlóközpontnak és szállodának ad helyet, a Megyeri úti terület élelmiszer-kereskedelmi funkciót kap, a Lánc utcai telken pedig igényes irodaház létesül.

Hozzátette: az 1989 óta üresen álló és Közép-Európa legmagasabb lakatlan épületeként a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült 25 emeletes "magasház" futurisztikus, különböző színekkel megvilágítható felhőkarcoló lesz, amelyben irodákat, lakásokat, szolgáltató egységeket képzelnek el.

Kovács Bence János megjegyezte, hogy 2010-re az összes beruházást elkezdik, a tervezésben Adolfo Rodriguez világhírű spanyol építész - egyebek mellett a benidormi Monaco Hotel, az alzirai hangverseny- és konferenciaközpont és a 2010-es sanghaji világkiállítás spanyol pavilonjának tervezője - is részt vesz.

A tájékoztatón elhangzott, hogy a valenciai székhelyű Grupo Milton tőkeerős, 78 ingatlanipari, építőipari és befektető társaságból álló cégcsoport, amely öt országban van jelen, éves forgalma az idén várhatóan meghaladja a félmilliárd eurót. A Milton magyarországi tevékenységét 2006-ban kezdte, azóta 17 leányvállalatot alapított, amelyek jelenleg 22 folyamatban lévő projektért felelősek.