Kultúrpalota épül Győrött

Vágólapra másolva!
Az ország egyik legnagyobb kulturális központját építi fel Győrben, az egykori "olajgyár" helyén az Arrabona City Park Kft. A győri önkormányzat várhatóan mai ülésén véglegesíti azt a szerződést, amelynek keretében a beruházó Arrabona City Park Kft. az ország egyik legnagyobb, több mint 14 ezer négyzetméteres kulturális központját építheti fel a Rába-parti városban -derül ki a Napi Gazdaságból.
Vágólapra másolva!

A mintegy 7,9 milliárd forintos költséggel felépülő komplexum - az Újváros rehabilitációjának részeként - az egykori "olajgyár" (már a beruházó tulajdonában lévő) területén valósul meg. A város korábban döntött arról, hogy a kultúrpalota egy lízingkonstrukció keretében épülhet fel - a Napi Gazdaság információja szerint.

Az Arrabona a beruházás befejezését követően - várhatóan 2010-ben - húsz évre bérbe adja a létesítményt a helyhatóságnak, amely évente maximum 1 milliárd forint bérleti díjat fizet. A beruházó kötelezettséget vállal arra, hogy az épületet működteti és annak fenntartási költségeit is magára vállalja, majd 2030-ban az ingatlanegyüttes a város tulajdonába kerül.

A három helyi vállalkozás által létrehozott kft. a kulturális központ mellett, mintegy 3,5 milliárd forintos költséggel, szállodát, iroda- és üzletközpontot, valamint lakásokat épít. Ha az épület elkészül és az intézmények átköltöznek, a jelenleg használt ingatlanjaikat értékesítik, ami jelentős bevételt hozhat a városnak.

Attól is jelentős megtakarítást remélnek, hogy az intézmények egy helyre költöztetése után olcsóbb lehet azok működtetése. A helyhatóságnál elmondták: ha a közgyűlés rábólint az előterjesztésre, kezdődhet a program előkészítése és a létesítmény tervezése, és még az idén befejeződhet az engedélyeztetési eljárás is. Az építkezés a közbeszerzési eljárást követően, várhatóan a jövő év tavaszán indulhat el.