Szívesen vesznek magyar házat a románok

Vágólapra másolva!
Nemcsak a magyar határhoz közeli román települések lakói, de még a távolabb élők is szívesen vásárolnak házat Magyarországon. Nálunk ugyanis olcsók az ingatlanok, és csábítóak a termálfürdők.
Vágólapra másolva!

Egyre több román állampolgár vásárol házat, telket a román-magyar határhoz közeli magyar falvakban és mezővárosokban - adta hírül az erdélyi Krónika című napilap. A Kolozsváron megjelenő újság pénteki számában közölt tudósításból kiderül, hogy a Magyarországon házat vásárló román állampolgárok között mind több a román nemzetiségű is.

A románok érdeklődését az alacsonyabb magyarországi ingatlanárak keltik fel. Nagyváradon és környékén egy ház 100 ezer euróba kerül, de Biharkeresztesen már 30 ezer euróért meg lehet venni egy azonos méretű és minőségű ingatlant.

A lap által megszólaltatott, fiatal nagyváradi házaspár 20 ezer euróért kapott egy háromszobás összkomfortos házat, amelyhez 5500 négyzetméteres telek is tartozik. Ők Körösszegapátiba költöztek, ahonnan fél óra alatt Nagyváradra lehet jutni.

A vásárlók többsége Nagyváradra, Szatmárnémetibe, Aradra jár dolgozni. A Krónika szerint például egyetlen ingatlanügynökség honlapja több mint kétszáz magyar ingatlant kínál. Ezek többsége Hajdúszoboszlón, Biharkeresztesen és Berettyóújfaluban található, de a kínálatban debreceni és több mint egy tucat, Hajdú-Bihar megyei falvakban lévő ingatlan is szerepel.

A lapnak nyilatkozó egyik cég ügyvezetője szerint az észak-keleti Máramaros (Maramures) megyéből is egyre többen vásárolnak Magyarországon ingatlant. A megye ugyan nem szomszédos a román-magyar határral, de sok ottani román üdül Kelet-Magyarországon, mert szeretik a termálfürdőket.

Turistaként felkeltik érdeklődésüket az alacsony árak, ezért főleg hétvégi háznak vagy befektetés céljából vesznek magyarországi ingatlant. A máramarosiak körében Hajdúszoboszló a legnépszerűbb, de veszik az ingatlanokat Mátészalkán, Miskolctapolcán és Lillafüreden is - olvasható a Krónikában.