A spanyolok már unják a golffalvakat

Vágólapra másolva!
A golfpályák közelében épülő új lakások piacán akár 30 százalékkal magasabb árak is elérhetők, mint máshol. Az ebből a szempontból az egyik legerősebb piacon, Spanyolországban már megelégelték, hogy a golfpályák az utóbbi években gombamód elszaporodtak, de nálunk még csak most indul a boom - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

A Bicskén épülő Budapest Gate golffalu fejlesztője hasonló modell meghonosításán fáradozik, mint a spanyol és a portugál területen fejlesztők, azt remélve, hogy ezen országok példájából kiindulva Magyarországon is fellendülhet az egyébként pangó ingatlanpiac. A spanyolok eközben elhatározták, hogy véget vetnek a golf és az erre a sportra épített ingatlanok közötti nem kívánt kapcsolatnak.

"Nem akarunk 17 ezer házat egy nagy kerttel, amiben lyukak vannak" - nyilatkozta nemrég az International Herald Tribune hasábjain az egyik spanyol kormányszóvivő. A heves vitákat megelőző törvény - mely drámaian korlátozza a golfpályák köré építhető épületek számát - februárban lépett életbe Andalúziában, de példáját hamarosan az egész országban követni akarják.

Több mint száz pálya épült az utóbbi nyolc évben, melyek köré rendszerint rengeteg apartmant építettek, gondolva a külföldi befektetőkre. Andalúzia napfényes partszakaszát, a Costa del Solt a helyiek egy ideje csak "Costa del Golf" néven emlegetik: az ország golfpályáinak harmada (csaknem 1118) található itt.

Csak az utóbbi négy évben kilenc új pálya épült a Real Federación Espanola de Golf befektetési csoport adatai szerint. A környezetvédők szerint azonban a befektetők a golfpályákat "trójai falónak" használják, hogy bejussanak olyan védett területekre, ahová egyébként soha nem kaptak volna építési engedélyt.

A golfpályák körüli vita egybeesett a spanyolországi ingatlanpiaci krízissel, amely a gazdaság minden részére kihatással volt. Spanyolországban épült 2001 és 2007 között az Európai Unió új lakásainak 29,2 százaléka, miközben az ország lakossága az unió néperségének csak 11 százalékát tesz ki.

Sokak szerint a külföldi befektetők gerjesztették a példátlan beruházási ütemet - és vele az drágulást. Elemzők szerint legalább négy év kell ahhoz, hogy a spanyol lakóingatlan-piac visszatérjen a normál kerékvágásba, illetve további három év szükséges a konszolidációhoz. A hitelválság nyomán az eladások csaknem 30 százalékkal csökkentek 2008 első részében, az árak pedig 10-20 százalékkal estek még a turisták által kedvelt helyeken is.

Az országot elárasztó "golfvillák" közül sok üresen tátong, hozzájárulva az ingatlanárak csökkenéséhez. Jelenleg több tízezer új építésű eladatlan spanyolországi ingatlant tartanak nyilván - a kormány állami támogatást ad ahhoz, hogy a kevésbé tehetősek megvegyék az üresen álló golfvillákat. Az új törvény értelmében pedig a golfpályákat sportközpontokként fogják kezelni, a köréjük építhető házak számát hektáronként az eddigi húszról tízre redukálják.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy egész Nyugat-Európát nézve - Portugália és Írország mellett - Spanyolországban a legerősebb az érdeklődés a játék iránt. Az utóbbi nyolc évben megduplázódott a golfklubokban regisztráltak száma, mára elérve a 300 ezer főt. A korlátozások ellenére rengeteg új projekt van készülőben, különös tekintettel az ország belsejére, ahol vannak még kiaknázatlan területek. Az elemzők szerint a szigorításoknak hosszú távon nem lesz érezhető hatása.

Malomsoki Szilvia