Csődbe ment a Martinsa Fadesa

Vágólapra másolva!
A spanyol Martinsa Fadesa csődeljárást kezdeményezett maga ellen - tájékoztat a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban az elsők közé tartozó, egyúttal Európa egyik legnagyobb ingatlanfejlesztője 5,2 milliárd eurós tartozást halmozott fel, és a társaságnak nem sikerült egy újabb, 150 millió eurós hitelt felvennie. Erre azért lett volna szükség, hogy biztosítsa a hitelezőkkel már tető alá hozott, négymilliárd eurót kitevő átütemezési megállapodás pénzügyi hátterét.

A spanyol cég magyarországi képviseletén (Fadesa Hungaria Zrt.) később ígértek részletes tájékoztatást lapunknak, de jelezték: egyik itteni beruházásuk sincs veszélyben, azt semmilyen formában nem érintik a madridi fejlemények. A cég első magyarországi beruházása Budapesten a Király utcában lévő Central Passage, amely 271 luxuslakást foglal magában. A másik az angyalföldi Foka-öböl melletti Danubio Park, a harmadik a Riviéra Park Siófokon. Utóbbi kettő közül az elsőnél az első ütem már szerkezetkész, az értékesítés jól halad, míg a siófoki üdülőkomplexumnál néhány napja indították az eladást. Ezenkívül Csepel északi részén két hatalmas telke van, ott egy több ezer lakásból, egyéb szolgáltatóegységekből és szabadidős objektumokból álló beruházás előkészítése zajlik. Szakértők szerint ha mégis bevonják a leányvállalatot a helyzet javítása érdekében, akkor ezt a csepeli területet áldozhatná be a cég.

A családi vállalkozásként 1980-ban indult Fadesa részvénytársaságként működik, jelenleg legnagyobb tulajdonosa a Martinsa, ezért a két név együtt jelzi ma a céget. A vállalat 30 millió négyzetméternyi telekvagyonnal rendelkezik, erre 190 ezer lakás építhető. A társaság fejlesztéseinek 44 százaléka ma már Spanyolországon kívül folyik, egyebek mellett Észak-Afrikában és Kelet-Közép-Európában - írja a Világgazdaság.