Növelték profitjukat a fővárosi szállodák

Vágólapra másolva!
A nemzetközi szállodaláncok budapesti házainak eredményessége nőtt Európa-szerte a legnagyobb mértékben ez év májusában - áll a TRI Hospitality Consulting legutóbb készített HotStats felmérésében.
Vágólapra másolva!

E szerint a fix költségek előtt számított egy szobára jutó napi nyereség (IBFC PAR) 34,5 százalékkal, 62,54 euróra emelkedett a fővárosi szállodákban. A TRI szerint ennek oka az, hogy a budapesti egységek aktív költségcsökkentési intézkedéseket tettek, elsősorban az alkalmazottaktól váltak meg. A szállodások szerint a TRI felmérése nem feltétlenül ad megbízható képet a valós helyzetről - írja a Világgazdaság.

A tanulmány nemzetközi hotelláncok - mint az InterContinental, a Marriott, a Park Plaza, a Le Meridien, a Corinthia és a Kempinski - hazai egységeit vette figyelembe - válaszolt lapunk kérdésére Ben Walker, a TRI londoni központjának kutatási vezetője. A vizsgált hotelek 2074 szobát foglalnak magukban (a KSH legutóbb 17 828 szállodai szobáról számolt be a fővárosban). Ben Walker hozzátette, hogy kizárólag nemzetközi láncokat vizsgálnak, hiszen így tudják összehasonlítani az egyes európai piacok teljesítményét.

A magyar szállodák jövedelmezősége évről évre csökken - állítja Kovács István, a Magyar Szállodaszövetség titkára. Egyrészt óriási kínálati robbanás történt a piacon, ezzel párhuzamosan viszont nem nőtt - sokkal inkább stagnál - a kereslet. S ez utóbbi tendencia főleg a budapesti szállodákat érinti, mert a belföldi turizmus fellendüléséből a fővárosban semmit nem lehet érezni, hiszen a vendégek 75-80 százaléka külföldi - tette hozzá.

Költségcsökkentésbe kezdtek

Az mindenesetre igaz, hogy a szállodák jelentős költségcsökkentésbe kezdtek a jövedelmezőség javítása érdekében. A TRI szerint a hotelláncok bérköltsége a teljes árbevételhez képest 3,7 százalékkal, 25,1 százalékra csökkent az idén májusban az előző évhez képest.

Elsősorban olyan területeken hajtott végre és tervez költséglefaragási intézkedéseket a Kempinski Hotel Corvinus Budapest, ahol a vendégek nem tapasztalnak látható változást a szolgáltatások színvonalában - tudta meg a Világgazdaság Peter Knoll resident managertől. A kiadások ésszerűbb keretek közé szorítása leginkább az energiafelhasználás területén szükséges. Ezzel párhuzamosan stagnáló bevétellel és valamelyest csökkenő profittal számolnak az idén.

A vállalatok tehát nem csak a dolgozókon spórolnak. Tavaly az árbevétel-arányos bruttó üzemi nyereség kevés szállodában haladta meg a 30 százalékot, ez az ágazatban a még elfogadható minimális szint.

Az elmúlt hét-nyolc évben ez már a sokadik ilyen esztendő volt. Tartalékok nincsenek, a cégek nemhogy fejlesztésre és innovációra, még a meglévő eszközök karbantartására sem költenek eleget. Ez később a minőség, a szolgáltatás színvonalának rovására mehet.

Európa keleti országaiban átlagosan 86,89 euróval a legmagasabb az egy szobára jutó bevétel, azaz a RevPAR - derül ki a világ szállodáit felölelő Smith Travel Research (STC) májusi jelentéséből. Ez mintegy 11,4 százalékos növekedést jelent éves összevetésben 2007 májusától 2008 májusáig. Az átlagos szobaár (ADR) 12,4 százalékkal, 117,40 euróra emelkedett, s így szintén a legmagasabb értéket érte el a kontinensen. A kelet-európai hotelek foglaltsága ugyanakkor 0,9 százalékkal, 58,5-re csökkent, s ezzel a legrosszabb mutató Európában.