Milliókkal drágul a családi házak építése

Vágólapra másolva!
Év végéig 10 százalékkal drágulhatnak az építési anyagok az új törvénymódosítás miatt. A szakemberek vásárlói rohamot jósolnak - írja az Ingatlanmagazin.com.
Vágólapra másolva!

Az osztrák Leier csoport előrejelzése szerint a legnagyobb mértékben a cserép, a tégla és a cement ára nő majd idén decemberig. Az építőipari szereplők ugyan több lépcsőben emelik az árakat, mégis szeptember után egyes minőségi termékek ára tíz százaléknál is nagyobb mértékben emelkedhet.

Az árak növekedésének egyik oka, hogy szeptember elsejétől életbe lép az a jogszabály-módosítás, amelynek köszönhetően kevesebb rossz minőségű lakás épülhet Magyarországon. Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény szigorítása miatt élhetőbb, de drágább lakóparkok, családi házak épülhetnek az országban.

A Leier szerint a következő években megépülő lakóparkok, házak csendesebbek lesznek, mert a törvény új módosítása kimondja, szeptembertől a zajvédelem miatt új lakóingatlant az autópályáktól legalább 250, az országos főutaktól legalább 50 méterre kell felépíteni.

Szeptembertől már 10 méteres szintkülönbség esetén is liftet kell építeni a házakba és várhatóan megoldódnak a parkolási problémák is. Eddig a parkolóhelyek gyakran kicsik voltak, az új szabályozás szerint viszont a gépjárműtároló nagyságának el kell érnie a 2,75 métert. Várhatóan a nappalik is nagyobbak lesznek. Az új otthonok legalább egy szobájának alapterülete ugyanis el kell, hogy érje a 17 négyzetmétert.

A Leier előrejelzése szerint így a lakások kényelmesebbek és egészségesebbek lesznek, és egyre több ház épül majd minőségi alapanyagokból, mindez viszont a lakáspiac további lassulásához vezet, hiszen az árak emelkedni fognak.

A következő hetekben az építőanyag-telepeken nagy roham várható, mert sokan úgy vélik, érdemes még az áremelés előtt venni építési anyagokat. Komlós Andor, a Leier ügyvezető igazgatója szerint egy átlagos, 18-20 milliós ház magánerős felépítése szeptembertől mintegy kétmillió forinttal kerülhet többe, mint eddig. A legnagyobb mértékben az előállításhoz nagy energiát igénylő termékek - például a cserép és a tégla - ára szökik majd fel.