Kétszer drágább a budai új lakás a pestinél

Vágólapra másolva!
A jelenleg forgalomban lévő új építésű lakóingatlanok átlagára 33 058 000 forint a főváros pesti oldalán, és 63 316 000 forint a budai oldalon - derül az Expressz Ingatlan magazin elemzéséből. A statisztikában több mint 34 ezer új lakás adatai szerepelnek.
Vágólapra másolva!

A budai lakásátlagár csaknem a kétszerese a pestinek. Az adatokat kerületekre bontva látható, hogy a XII. kerület átlagára a legmagasabb, 102 millió forint. Itt található az adatbázisban szereplő legdrágább fővárosi új ingatlan is: farkasvölgyi, panorámás luxusvilla 118 négyzetméteres nappalival, 178 négyzetméteres teremgarázzsal, 214 négyzetméteres beltéri uszodával, panorámateraszokkal, személyzeti lakással, 730 millióért.

Háromszáz millió forint feletti ingatlan számít az újépítésű csúcsnak a Várban és Óbudán is, valamint éppen ennyiért árulnak egy penthouse-t a VI. kerületben.

A maximális árak persze nem mindenhol ilyen magasak, a XIX. kerületben például nem lehet 31,5 millió forintnál drágább lakást kapni az Expressz Ingatlan adatbázisa szerint. Ennyi pénzért 93 négyzetméteres társasházi lakást kínálnak garázs nélkül, de a 3-as metró vonalán.

Kőbányán legfeljebb 34 milliót kell szánni egy új ingatlanra, és itt a legalacsonyabb az átlagár (18 millió forint). Az átlagos pesti árat leginkább a XIV. kerület közelíti, ahol körülbelül 29 millió forint egy 50-60 négyzetméteres társasházi lakás. A budai oldalon egy II. kerületi 60-70 négyzetméteres, 65 milliós lakás számít átlagosnak.

A legolcsóbb új lakásokat a X. kerületben, tehát ismét Kőbányán találták a statisztika összeállítói. A két, egyaránt 8,66 milliós ingatlan 26 és 31 négyzetméteres, és mindkettő egy geotermikusan fűtött, tehát alacsony energiaszámlájú lakóparkban épül. Nem sokkal drágább a Ferencváros legolcsóbb lakása (8,75 millió). Tízmillió alatt juthatunk otthonhoz a VIII., a XIII., valamint a XIV. kerületben is.

Meglehetősen magas, 30 milliós viszont a minimális ár az V. kerületben - 47 négyzetméter egy műemlék házban. A XII. kerületbe költözőknek is legalább 22 milliót kell fizetniük, ha újonnan épült lakást keresnek.

A legtöbb új otthont a XIII. kerületben építik, az adatbázisban 8100 ilyen szerepel. A második helyen a X. kerület áll 3400-zal, míg Újbudán és Zuglóban egyaránt 3200-at hirdetnek. Visszafogott a kínálat a pesti Belvárosban és a XII. kerületben, ahonnan 160-170 ingatlan jutott az adatbázisba. Kétszáz alatti a kínálat az I. és a XV. kerületben is.