A magyarok is rárepültek az amerikai ingatlanpiacra

Vágólapra másolva!
A hitelválság miatt egyre élénkebb az érdeklődés a külföldiek körében az olcsóbban megvehető amerikai ingatlanok iránt. Magyarország sem kivétel, a hazai és kinti közvetítő tapasztalatai szerint honfitársaink piaci aktivitása alaposan megnőtt az utóbbi időben.
Vágólapra másolva!

A dollár árfolyamának közelmúltbeli változásával ismét középpontba kerültek Miami, illetve Florida más, újonnan épülő övezetei, elsősorban a külföldi vevők jóvoltából - mondta az [origo] érdeklődésére Kovács László, a Florida Investment Marketing Inc. munkatársa.

A magyarok többsége hitelből vásárol, főként 400 és 800 ezer dollár közötti, új építésű ingatlanokat. Az ilyen lakások többsége még a havi 1800 dolláros közös költség, az ingatlanadó és a banki törlesztőrészlet mellett is jó üzletnek bizonyulhat a magyarok számára is.

Nagy kedvezmények

"A közelmúltban egy 870 ezer dollárért kínált ingatlant 650 ezer dollárért vásárolt meg az egyik ügyfelünk" - említett egy jellemző példát Kovács László. A jelentős árkedvezményen felül az építtető a vevő igényeinek megfelelő belső kialakítást is vállalta. A beruházókat ugyanis erősen szorongatják a jelenlegi piaci viszonyok, így készek arra, hogy szinte bekerülési áron értékesítsék az elkészült ingatlanokat - mondta Kovács László.

Floridában például találni 85 négyzetméteres lakást 400 ezer dolláros áron, amiből akár 300 ezer dollár kinti bankkölcsönből fedezhető. Ha a lakást bérbe adják, a bérleti díj összege havi 1800-2100 dollár körül alakul. Megjegyzendő azonban, egy ilyen befektetésnek lagalább négy év a megtérülési ideje, és kedvezőtlen esetben több ezer dollárral nőhetnek még a tulajdonos kiadásai.

E pillanatban lehetetlennek tűnik, hogy a következő három évben megtérüléssel lehetne kiszállni az efféle üzletekből. Az viszont biztos, hogy jelenleg olyan lakásokat kapnak a vevők a pénzükért, amelyek még az év elején is jóval többe kerültek volna.

Van benne kockázat

Fontos azonban, hogy csak az vállalkozzon ilyen ügyletre, akinek nem gond, ha a következő három évben plusz százezer forintos nagyságrendű kiadások terhelik a befektetését - figyelmeztetett Czibere Ilona, a Magyarországon külföldi ingatlanokat is közvetítő Mitropa U. S. Kft. ügyvezető igazgatója. Aki 15-20 millió forintot örököl váratlanul, az ne az amerikai ingatlanpiacot válassza, akinek viszont tőzsdén van a pénze, az megpróbálhatja - tanácsolta.

Az amerikai választások után várhatóan a dollár is megerősödik valamelyest, és jobban kalkulálhatnak a befektetők, azaz kiszámíthatóbbá válik ez a piac. A számok mindenesetre azt mutatják, a kiemelt helyen lévő házak, lakások iránt máris másfélszer annyi magyar érdeklődik, mint korábban.