Tovább esnek a brit ingatlanárak

Vágólapra másolva!
Folytatódott az ingatlanok értékcsökkenése szeptemberben, az átlagár így a tavalyi évhez képest 12,4 százalékkal alacsonyabb - derül ki a brit Halifax jelzálogkölcsönző elemzéséből.
Vágólapra másolva!

Nagy Britannia - hasonlóképpen az USA-hoz- a lakáseladási hullám utóhatásaitól szenved, amely hirtelen felverte az árakat 2007-ben, az utóbbi pár hónapban azonban jelentősen visszaesett a forgalom. A kialakult válsághelyzetben a bankok nagymértékben csökkentik a hiteleket, ezáltal a potenciális vásárlók a partvonalon maradnak. A veszélyt a jelzáloggal terhelt ingatlanok értéktelenedése hordozza, amely a hitelt felvevőket még nagyobb fedezet vállalására kényszerítheti.

Az új bérlők által fizetett jelzálogkamatláb 2007 és 2008 augusztusa között 22 bázisponttal nőtt, annak ellenére, hogy ugyanebben az időszakban a Bank of England 75 bázisponttal csökkentette irányadó kamatát.

A harmadik negyedévben a lakásárak 5, 2 százalékkal estek vissza, hasonlóképpen a második negyedévben tapasztalt 5, 1 százalékos csökkenéshez, ami a szakértők szerint a kamatlábak süllyedésének stabilizálódását jelzi.