A német alapok kihasználják a válságot

Vágólapra másolva!
A tőkeerős, kockázatkerülő befektetők élénkülést hozhatnak a hitelválságtól sújtott üzleti környezetbe. A német ingatlanalapok 25 milliárd euróért vásárolhatnak a következő két évben - szemlátomást még mindig bízva térségünk piacában.
Vágólapra másolva!

A magas likviditású, 2008-ban 7-8 milliárd euró tőkebeáramlásra számító német nyílt végű alapok a következő két évben akár 25 milliárd eurót fektethetnek be a globális kereskedelmi ingatlanpiacon - áll a CB Richard Ellis legfrissebb jelentésében.

A nemzetközi ingatlan-tanácsadó jelentése szerint a jövőben is Európa marad az ingatlanalapok kulcspiaca. A 25 milliárd euróra (kb. 6500 milliárd forintra) tehető vásárlóerő nagyjából 85 százaléka a kontinensen maradhat, ennek ötöde a német piacon.

A német nyílt végű alapok várhatóan ázsiai és amerikai piacokra szánják kihelyezendő tőkéjük 15 százalékát, portfóliójuk diverzifikálása végett. Ma még csak eszközeik 8,5 százalékát tartják Európán kívüli ingatlanokban, de Ázsia egyre érdekesebb számukra, különösen azért, mert a térségben mára lehetségessé váltak a közvetett befektetések.

"Amellett, hogy 5 milliárd euróra tehető vásárlásaikkal az alapok nagyon aktív vevőknek bizonyultak az elmúlt hat hónapban, a nettó tőkebeáramlás 4 milliárd eurót tett ki ezen időszak alatt. Ahogy a magas idegen tőkearányú vevők visszavonultak a piacról, a tőkeerős alapok rövid- és középtávon egyaránt aktívak lesznek Európában" - kommentálta a tanulmányt Iryna Pylyplchuk, a CBRE európai vezető elemzője.

Noha a német nyílt végű alapokat, úgy tűnik, nem érintette közvetlenül a hitelválság, a megváltozott üzleti környezetre még konzervatívabb befektetési szemlélettel reagálnak. Csak első osztályú, központi elhelyezkedésű ingatlanokat vásárolnak, amelyek biztos bevételt és alacsony kihasználatlanságot ígérnek. Az alapok által mindig is kedvelt irodapiac továbbra is fontos terep lesz számukra.

"Az iparág nagyot változott egy évtized alatt: a tíz évvel ezelőtt leginkább hazai piacokon tevékenykedő befektetők mára a globális piac elismert résztvevőivé váltak - mondta Nick Axford, a CBRE európai kutatási vezetője a jelentéssel kapcsolatban.

"A német nyílt végű alapok ma a kelet-közép-európai régió vezető befektetői, részarányuk a piacon 2008 első félévében elérte a 25 százalékot. Az, hogy ilyen konzervatív befektetők komoly vásárlók maradtak, tükrözi a régió ingatlanpiacának jövőjébe vetett bizalmukat" - hívta fel a figyelmet Pavel Schanka, a közép-kelet-európai tőkepiacokért felelős társigazgató.