Plázastop Zuglóban, mégsem épül a Mundo

Vágólapra másolva!
Nem járul hozzá a XIV. kerületi önkormányzat a Bosnyák térre tervezett Mundo városközpont beépítettségének növeléséhez. A polgármester és az öt frakció ragaszkodik az eredeti koncepcióhoz, pénteken tárgyalnak a beruházóval.
Vágólapra másolva!

Ötpárti konszenzussal megvonta a támogatást a zuglói képviselő-testület a Bosnyák térre tervezett Mundo városközpont új tervek alapján történő felépítésétől - derül ki az önkormányzatnak az [origo]-hoz eljuttatott közleményéből.

Budapest XIV. kerületének talán leglepusztultabb csomópontjában, annak megújításával egybekötve, a lengyel Echo Investment tervez új városközpontot kialakítani 2010 végére. Az eredeti elképzelés szerint nemcsak üzletközpont, hanem számos szolgáltatás és közösségi tér kerülne a Bosnyák téri piac helyére és a mögötte elhelyezkedő területre.

Az új - a Központi Építészeti-Műszaki Tervtanács által egyébként elfogadott - terveket egy hónapja mutatta be a fejlesztő, mire Weinek Leonárd polgármester ötpárti egyeztetést hívott össze. A pártok a mostani bejelentés szerint egyetértettek abban, hogy ellenzik a jelentősen megnövelt beépítettség és csökkentett közösségi funkciók nyomán létrejövő "hatalmas bevásárlóközpont" megépítését.

Weinek Leonárd ezért szerdai sajtótájékoztatóján "plázastopot" hirdetett, mondván, ilyesmire Zuglónak nincs már szüksége, az eredeti koncepcióban szereplő valódi városközpontra viszont igen. "Olyan beruházásoknak van helye nálunk, melyek megőrzik Zugló arculatát és zöld jellegét" - idézi a közlemény a polgármestert, aki tiszteletben tartaná az első szerződést.

A sajtótájékoztatón zuglói kötődésű és fővárosi civil szervezetek is részt vettek. A Szeretem Budapestet Mozgalom elnöke, Bojár Iván András (egyébként fővárosi képviselő és tanácsnok) elmondta, bár törvényszerű, hogy a közterek együtt változnak a kor igényeivel, mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy mi a kerület érdeke, hagyománya.

Mint az önkormányzat kommunikációs vezetőjétől megtudtuk, csütörtökön az öt zuglói frakció a többi kerületi képviselővel együtt újabb egyeztetést tart, pénteken pedig a városrész vezetői az Echo Investment képviselőivel ülnek le tárgyalni a lehetséges megoldásokról.

Az Echo úgy reagált, hogy a Mundo tervei mind a beépítés, mind a zöldfelület aránya szempontjából megfelelnek a főváros és a kerület építésügyi szabályozásának. A fejlesztő többször egyeztetett az önkormányzat illetékeseivel, az észrevételeket igyekezett figyelembe venni, a tervtanács javaslatait is beépítette a tervekbe. A tervtanácsi prezentáció során az önkormányzat képviseltette magát, és támogatta a beruházást - hívja fel közleményében a figyelmet.

Az Echo Investment 2006 júniusában vásárolta meg a zuglói önkormányzattól a Bosnyák tér melletti 6,8 hektáros területet, ahová 40 milliárd forint összértékű beruházást álmodott, kereskedelmi egységekkel és irodákkal.