Megvan a hűvösvölgyi laktanya vevője

Vágólapra másolva!
A Balaton körüli fejlesztési terveiről ismert SCD Group veheti meg a hűvösvölgyi laktanya közel 13 hektárját, 6,85 milliárd forintért. Új városrészközpontot tervez, iroda- és szolgáltató funkciókkal, sport- és szabadidős létesítményekkel.
Vágólapra másolva!

Az SCD Group 6,85 milliárd forintos ajánlata nyert a hűvösvölgyi laktanya értékesítésére kiírt tenderen - áll a cégnek az [origo]-hoz eljuttatott közleményében. A második kerületi önkormányzat 2008 augusztusában írta ki a pályázatot a Pasarét központjában fekvő, állami tulajdonú, a Honvédelmi Minisztérium (HM) vagyonkezelésében lévő ingatlanegyüttesre.

A HM a Hűvösvölgyi út, Riadó utca, Pasaréti út, Hidász utca által határolt, korábban laktanyaként működő terület eladásának szándékáról tavaly júliusban tájékoztatta a II. kerületi Önkormányzatot, amely élni kívánt a vagyontörvény által biztosított vásárlási jogával. A tranzakcióhoz szükséges forrás előteremtéséhez az Önkormányzat pályázat útján keresett befektetőt.

A nyertes ajánlat 5 százalékos üzletrészt kínált az önkormányzat számára az ingantlant megvásárló projekttársaságban. Emellett az SCD vállalta, hogy átadja az önkormányzatnak a 2,5 hektáron működő pasaréti Honvéd Lovarda 99 évre szóló használatának jogát.

Az önkormányzat a Hűvösvögyi és Pasaréti út túlterheltsége miatt kikötötte, a területen nem épülhet újabb lakóingatlan. Az SCD ajánlatában komplex városrészközpont megvalósítására tett javaslatot, amely iroda- és szolgáltató funkciók, sport- és szabadidős, valamint kulturális és idegenforgalmi létesítmények építését tenné lehetővé, a felszín alatt pedig a befektető bővítené a városrész parkolási kapacitását.

A konkrét tervek elkészítése előtt az ingatlanra vonatkozó Fővárosi Szabályozási Kerettervet és a II. kerületi szabályozási tervet harmonizálni kell. Az összesen 12,6 hektáros ingatlan jelentős része (5 hektár) ugyanis speciális katonai besorolás alá tartozik, emellett itt található a helyi védelem alatt álló Hadapród Iskola, a Heinczy-kripta és a területen belül húzódik egy védett fasor is.

A fejlesztőnek továbbá helyet kell biztosítania a főváros jelenlegi terveiben szereplő, leendő Hűvösvölgyi úti buszpályaudvarnak is. Az ingatlan speciális adottságai miatt az egyes projektek előkészítése és tervezése így akár két-három évig is elhúzódhat - derül ki a közleményből.