Nem kell a fővárosi ingatlan

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Múlt év közepétől az idén januárig 11 pontos eséssel mínusz 21 pontra süllyedt a GKI és az AL Holding fővárosi ingatlanpiaci indexe. Ennél alacsonyabb - mínusz 22,6 pont - csak 2003 januárjában volt az index. A piaci szereplők a hitelforrások szűkülésével, a meglévő hitelek drágulásával, a kereslet csökkenésével indokolták a pesszimizmust - derül ki a legfrissebb felmérésből.

A kormányfő által hétfőn bejelentett, 20-ról 23 százalékra történő áfa-emelés érzékenyen érinti a lakásépítést, szakértők szerint a többletet biztosan nem lehet érvényesíteni az árban. Ha ténylegesen emelkednek a lakásárak, akkor a többletet ingyen felszerelésben, vagy más kedvezménnyel biztosan megkapja a vevő.

Akar László, a GKI Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új lakások piacán a következő 12 hónapban Budapesten 2,5, Pest megyében 2 százalék áremelkedés, míg Nyugat- és Kelet-Magyarországon stagnálás várható. Múlt év októberében még 3 és 6,5 százalék között szóródott az áremelkedés várható mértéke.

A használt lakások piacán az új lakásokéval egyező áremelkedés várható. Új jelenség, hogy lefoglalózott, de használatba még nem vett lakások jelennek meg a piacon, mert vevőik - általában külföldi befektetők - inkább veszni hagyják a foglalót, minthogy kifizessék a teljes vételárat - mondta Hunyady Attila, az AL Holding elnöke.