Vágólapra másolva!
Az év végéig eldőlhet, mi lesz a Győr belvárosának közelében, jórészt a Duna-parton elterülő egykori Rába-gyártelep sorsa. A város és a vállalat közösen tekinti át, a lakópark és az üzletközpont után mi kerüljön még a területre.
Vágólapra másolva!

Szándéknyilatkozatot írt alá a győri önkormányzata és a Rába Járműipari Holding Nyrt. az utóbbi tulajdonában lévő belvárosi terület ingatlanfejlesztési koncepciójának kidolgozásáról - derül ki az [origo]-hoz eljuttatott közleményből.

A Rába korábbi telephely-koncentrációja óta a győri reptérnél lévő, valamint a sárvári és a móri telephelyén működik. A termeléshez nem szükséges ingatlanokat értékesítés végett elkülönítette. Így felszabadult Győr belvárosától pár száz méterre egy hatalmas terület, ennek további sorsáról hivatott részletes javaslatokat kidolgozni a felek által felállítandó közös munkacsoport, még az idei év végéig.

A szándéknyilatkozat értelmében a város és a cég áttekinti, hogyan lehet a Rába középtávú ingatlanfejlesztési stratégiáját összehangolni Győr városfejlesztési stratégiájával. A munkacsoport feladata az ingatlan fejlesztési lehetőségeinek feltérképezése, a megfelelő koncepció kiválasztása és a szükséges erőforrások beazonosítása - áll a közleményben.

Az egykori ipartelepet már évekkel ezelőtt kiürítették, és elvégezték a környezeti kármentesítést. A Duna-parti terület egy részén 2005-ben az Engel ingatlanfejlesztő kezdett nagyszabású beruházást: a Városrétre eredetileg 5500 lakást terveztek, bár ennek eddig csak kisebb hányada készült el, három társasházban. Tavalyelőtt ugyanitt fölépült egy 35 ezer négyzetméteres bevásárlóközpont.

A körülbelül 50 hektáros területből 6 hektárt foglal el az említett üzletközpont, és valamivel kevesebb mint 3 hektárt a Városrét. A maradék, nagyjából 42 hektárról szól a jelenlegi szándéknyilatkozat, amelynek aláírása egyébként nem érinti a korábban aláírt szerződésekban vállalt kötelezettségeket - mondta az [origo] érdeklődésére Pintér István, a Rába Nyrt. elnök-vezérigazgatója.

Kérdésünkre, hogy előreláthatólag milyen funkció lehet a befutó a negyvenhektáros placcon, Pintér István úgy reagált, egyáltalán nem akar elébe menni az egyeztetéseknek.