Álvevőkkel húzzák csőbe a pekingi lakásvásárlókat

Vágólapra másolva!
Az ingatlanok iránti kereslet drasztikus visszaesése miatt a befektetők álvásárlókkal próbálják a potenciális vevőket szerződéskötésre ösztönözni. A fizetett "statiszták" feladata a látszólagos kereslet és ezzel az olykor irreálisan magas árak fenntartása.
Vágólapra másolva!

A kínai főváros hangzatos nevű Upper East Side negyedében - ahol a New York-i névrokonhoz hasonlóan magasak az ingatlanárak - hónapok óta szinte teljes háztömbök állnak üresen. Az ingatlanberuházók ezért napi 50 jüan (1650 forint) fizetéssel (plusz étkezés) nyugdíjasokat alkalmaznak, akik lelkes lakásvásárlóknak adják ki magukat.

Az MTI idézi az egyik rászedett vevőt, aki szerint az a lakás, amelyet kinézett, annyira "népszerű" volt, hogy az ingatlanügynököt az üzlet érdekében meg kellett vesztegetnie, és végül a piaci szint feletti árat fizetett ki érte.

Az ingatlanfejlesztők továbbra is azt terjesztik, hogy a piac a válság előtti állapotokat tükrözi, és Kína nagyvárosaiban a beruházók jelentős része visszatért már az üzletbe. A valóság azonban egészen más.

A Shanghai Daily nevű napilap szerint a sanghaji Yangtze International Trade Center tavaly májusi és júniusi eladásainak több mint 90 százalékát százalékát érvénytelenítették, a pekingi Jintaj Center központi épületében, a 47-54. emeleten található luxuslakásokat pedig a tavalyi négyzetméterenkénti 90 ezer jüanos (2,9 millió forintos) árhoz képest már csak 60 ezer jüanért (1,9 millió forintért) kínálják.

Kínában az év végére mintegy 250 millió négyzetméternyi üres öröklakásra számítanak - derül ki 21st Business Herald nevű kínai üzleti lap jelentéséből. Szakértők szerint az ingatlanárak várhatóan 40-50 százalékkal lesznek még alacsonyabbak, és erről az árszintről akár két évig sem lesz elmozdulás.