Lakásbérletté alakulhatnak lakáshitelek

Vágólapra másolva!
A lakáshitelesek törlesztési nehézségeinek megoldásánál van olyan elképzelés, hogy akár bérleti konstrukcióval is kiválthatnák a hitelszerződéseket - nyilatkozott Molnár Csaba, kancelláriaminiszter hétfőn. Mint mondta, a kormány a hazai bankpiac szereplőivel és a szabályozó hatósággal közösen egy olyan modell megalkotásán dolgozik, amely biztosítja, hogy a lehető legtöbb hiteltörlesztési zavarral küzdő család a saját otthonában maradhasson. Akár annak árán is, hogy a hitelszerződéseket bérleti konstrukcióval váltják ki - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

A kormány jelenlegi becslései szerint éves szinten 1% körül alakulhat azon lakáshitellel rendelkezők száma, akiknél végrehajtásra kerülhet sor. Szakértői vélemények szerint a helyzet akkor rosszabbodhat, ha az euró tartósan 300 forint fölött marad, aminek egyébként kicsi az esélye - vélekedett.

A miniszter szerint a mostani forint-euró árfolyam óvatos optimizmusra adhat okot, ami a világpiaci folyamatok mellett a magyar kormánynak az elmúlt egy hónapban megtett fontos, a válság hatásait enyhíteni képes intézkedéseit igazolja.

Molnár Csaba kitért arra: a törlesztési nehézségekkel küzdő adósok három kategóriába sorolhatók. Vannak, akik csak egyszeri átmeneti nehézséggel küzdenek, de kismértékű hitelátstrukturálással folyamatosan is képesek a hitel visszafizetésére. A második kategóriában azok az adósok találhatók, akiknek akár gazdasági, akár egyéb okokból, például árfolyam, hosszabb időre - egy-két évre - van szükségük ahhoz, hogy a hitelt képesek legyenek visszafizetni.

A harmadik csoportban vannak azok, akik hosszabb ideje nem fizetnek, és még átmeneti könnyítéssel sem képesek a hitel törlesztésére. Ezeket a hiteleket hívja a szakma bedőlt hiteleknek - közölte.

A miniszter beszámolt arról is: Magyarországon 1,6 millió olyan jelzáloghitel van, amelyet lakásépítésre vagy vásárlásra vettek fel az emberek. A kihelyezett hitelállomány nagysága 6630 milliárd forint.

Hangsúlyozta: a kormány ezért nem kizárólag a devizahitelesekre kíván összpontosítani, hanem valamennyi család számára igyekszik az otthon megtartásának feltételeit biztosítani. Molnár Csaba emlékeztetett arra: az otthonok védelme érdekében már eddig is tett lépéseket.

Felidézte: elsőként az átmenetileg törlesztési nehézségekkel küzdő banki adósok megsegítésére a kormány megállapodást kötött 11 vezető hazai bankkal. A megállapodás értelmében az adós kérésére a bankok külön díj felszámítása nélkül lehetővé teszik a hitelek futamidejének meghosszabbítását, a devizahitelek átváltását forinthitelre, vagy átmenetileg csökkenthetik a törlesztések összegét. A megállapodást tavaly novemberben hét bank írta alá, a megállapodásban résztvevő bankok száma ez év márciusában 11-re növekedett.

A miniszter kiemelte: a kormány és a bankok közötti megállapodás tapasztalatairól a Bankszövetség még e hónapban készít egy tájékoztatót és az eredmények alapján a kabinet további javaslatokat dolgoz ki annak érdekében, hogy a fizetési zavarokkal küzdők lakását ne kelljen kényszerértékesíteni.

Mint mondta, másik fontos lépésként a parlament márciusában törvényt fogadott el arról, hogy az állam garanciával segít azokon a lakáshitellel rendelkező adósokon, akik a 2008. szeptember 30-a után, a válság következtében veszítették el állásukat.

A lakáshitelesek megsegítéséről szóló törvény lényege, hogy az adósok havonta 10 ezer forintot továbbra is törlesztenek. Az ezen felüli törlesztő részletre azonban új hitelt vehetnek fel a bankoktól, amely mögött állami garancia áll. Ez a lehetőség, amely jelenleg az Európai Bizottság engedélyeztetése alatt áll, két évig lesz biztosított a lakáshitelesek számára - közölte. Molnár Csaba leszögezte, a kormány elkötelezett amellett, hogy határozottan és hatékonyan segítse megvédeni a nehéz helyzetbe került családok otthonát.