Egy forintért megvennék a nagykanizsai toronyházat

Vágólapra másolva!
Két pályázati fordulóban sem sikerült vevőt találni több mint 70 millió forintért Nagykanizsán a város első toronyházára, egy vállalkozás azonban egy forintért megvenné és felújítaná az üresen álló 11 szintes épületet - mondta el Kámán László, az önkormányzati vagyonkezelő társaság vezérigazgatója.
Vágólapra másolva!

Március végén nettó 72,5 millió forintos kikiáltási áron hirdette meg a Nagykanizsa Vagyongazdálkodási és Szolgáltató (NVSZ) Zrt. a Bartók utcai épületet, de a lakásonként mintegy 1,2 millió forintra taksált áron két fordulóban sem volt pályázó. Ezután jelentkezett a budapesti székhelyű társaság, amely egy forintot ajánlott a megromlott műszaki állapotú toronyházért és a hozzá kapcsolódó két orvosi rendelőért - fejtette ki az NVSZ vezérigazgatója.

A vevő vállalná, hogy három éven belül teljesen felújítja a 48 lakásos épületet, és ezt követően 8 lakást átadna az önkormányzatnak, amely értékesíthetné vagy hasznosíthatná azokat. Az írásban már megfogalmazott ajánlat hamarosan a város közgyűlése elé kerül, vagyis a képviselőknek kell róla dönteniük.

A toronyház még az átadása után néhány évvel, az 1970-es évek közepén süllyedni kezdett. Csak később derült ki, hogy nagyjából egy éven át nem vettek észre egy csőtörést, a víz pedig teljesen alámosta az épületet.

A hiba megszüntetése ellenére az épület szerkezete maradandóan károsodott, a ház északkeleti-délnyugati irányban gyakorlatilag megcsavarodott. Emiatt például a liftaknát szűkebbre kellett átépíteni.

A problémák miatt az itt található lakások mindegyike önkormányzati tulajdonú bérlakás maradt, mert az 1990-es évek elején történt lakáseladások idején elidegenítési tilalom alá esett az épület. Az utolsó bérlőknek a múlt évben sikerült új otthont találni.

Az eladásra szóló pályázat meghirdetése előtt végzett mérések szerint az épület régóta stabilan áll, nem süllyed. Ha nem sikerül értékesíteni, végső esetben fel is robbanthatják, mert az önkormányzatnak nincs pénze a rekonstrukcióra.