Vágólapra másolva!
Július 1-től felfüggeszti a kabinet a jelenlegi lakástámogatási rendszert - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő a kabinet szerdai ülését követően. Hozzátette: erre a lépésre elsősorban a költségvetési kiadások csökkentése miatt van szükség, a jövőben a kormány csak a fiatalok első lakáshoz jutását támogatja majd.
Vágólapra másolva!

Budai Bernadett elmondta, hogy az új lakástámogatási rendszer bevezetéséről szóló javaslatot a kabinet első olvasatban tárgyalta meg. A szóvivő közölte: a fiatalok első lakáshoz jutásáról szóló javaslatról a kormány várhatóan a következő ülésén dönt.

A tervezett változtatások indokaként Budai Bernadett hangsúlyozta, hogy a gazdasági világválság miatt a rendelkezésre álló forrásokat takarékosabban, a válság enyhítését közvetlenül szolgáló célokra kell fordítani. A célokról szólva a munkahelymegtartást és új munkahelyteremtést emelte ki. Kérdésre válaszolva Budai Bernadett elmondta: az IMF várhatóan elfogadja az új rendszert, mert az a meghatározott kereteket belül mozog.

A válságkezelő kormány programjában szerepelt a lakástámogatások megszüntetése, amely része az EU-val és IMF-fel megkötött megállapodásnak is. A szigorítások, a korábbi támogatási formák megszüntetése mellett azonban olyan kamattámogatáson dolgozik a kabinet - kormányzati forrásból származó - értesüléseink szerint, amely az építőipar és az ingatlanpiac élénkítése mellett a rászorulók lakáshoz jutását is segíti.