Maradnak a nyomott lakásárak az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Tovább esnek a lakásárak az eurózónában az Európai Központi Bank előrejelzése szerint, és a gazdaság növekedése is soká indul csak be. Az euróövezet legtöbb tagja idén és jövőre is áttöri a 3 százalékos hiányplafont
Vágólapra másolva!

Az euróövezetben tovább csökkenhetnek a lakásárak az elkövetkező hónapokban az Európai Központi Bank szerint. Az EKB elemzése rámutat: a gazdasági tevékenység általános pangása közepette az ingatlanok kereslete és kínálata egyaránt alacsony szinten lesz a következő hónapokban, miután tavaly szűkült a jelzálog-hitel piac és 20 százalékkal csökkent az építési engedélyek száma. Ez éreztetni fogja a hatását az árakban, vagy további csökkenés, vagy az eddigi növekedési ütem lassulásának formájában.

A bank legutóbbi havi elemzésében kitért arra, hogy az euróövezet 16 tagországából legalább hatban csökkent a lakások ára az elmúlt egy évben, a többiekben pedig jócskán lassult a növekedés üteme a korábbiakhoz képest, és az EKB szerint a továbbiakban - ingatlanos szemmel nézve - még rosszabbra lehet számítani.

Az ingatlanpiaci válság Írországot érintette a legérzékenyebben, ott az árak 9,8 százalékkal voltak alacsonyabbak az év első negyedében, mint egy évvel korábban. Spanyolországban 6,8 százalékkal estek vissza az árak, de jelentős volt a visszaesés Franciaországban, Hollandiában, Máltán és Finnországban is. Más országok emelkedést regisztráltak - Ausztriában például 4,3 százalékot -, és emelkedett a lakóingatlanok ára Portugáliában és Olaszországban is.

Elhúzódó recesszió

Hosszú és mély recesszió után 2010 közepén indulhat be a gazdasági növekedés az euróövezetben az EKB csütörtökön megjelent havi jelentése szerint. A "kivételesen gyenge" idei első három hónap után további, de már kisebb mértékű gazdasági visszaesés várható a 16 országból álló övezetben.

Az idei első negyedévben átlagosan 4,8 százalékos volt a visszaesés. A 2010 közepétől növekedési pályára álló gazdaság lassan, fokozatosan talál magára, negyedéves összevetésben szerény mértékű gyarapodás mutatkozik majd - prognosztizálja az EKB.

Az EKB szerint a recessziónak hosszan tartó negatív hatásai lesznek, elsősorban a foglalkoztatottságra és az államháztartásra. Az euróövezet legtöbb tagja idén és jövőre is áttöri a bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékában meghatározott hiányplafont, a kormányoknak ezért"nagy és hiteles erőfeszítéseket" kell tenniük az egyensúly helyreállítása érdekében - áll az elemzésben.

Az EKB szerint a refinanszírozási műveletek 1 százalékos irányadó kamata "megfelelő", az inflációs várakozások megegyeznek a bank céljával. A nulla százalékos tizenkét havi inflációt hozó májust követően több hónapon át éves összehasonlításban csökkenni fognak a fogyasztói árak az euróövezetben, majd az év megfordul a trend; középtávon 2 százalék körül alakulhat az infláció.